ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επίκαιρα: Καλή χρονιά έφθασε η ώρα της αλήθειας

επίκαιρα-καλή-χρονιά-έφθασε-η-ώρα-της-α-228671

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Τα ψέματα και οι ακρότητες τελείωσαν. Μακριά πια και οι βόλτες στην Ερμού και στους κεντρικούς δρόμους, με μπαλόνια να ανεμίζουν ψηλά στον ουρανό, οι φωνές και τα γλέντια σε κλειστούς και περιφραγμένους χώρους έξω από τα καφέ, υποτίθεται για να κρατούμε τις δέουσες αποστάσεις, υποτίθεται ότι μιας και είμαστε οι συγκροτημένο άνθρωποι με 3 εμβόλια είμαστε και γεροί αντιμέτωποι με τον κορονοϊό.

Υποτίθεται ότι τα rapid tests και όλα τα συναφή κρατούσαν τους ανεγκέφαλους τους νταήδες που ύψωναν το ανάστημα τους με ανοιχτά στήθη γιατί πανδημία δεν υπήρχε, στοπ πια στους κομπογιαννήτηδες γιατρούς, στους ξεροκέφαλους που τους παρακαλούσαν οι οικογένειες τους να καταφεύγουν στην μόνη σανίδα σωτηρίας στο εμβόλιο και μετά να ανοίγει η γη· παγερή γη να τους υποδέχεται γιατί ο θάνατος είναι θάνατος τελεία και παύλα.

Κι αντί να ετοιμάζουμε όλοι μαζί την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα με το φλουρί και να συμμαζεύεται όλη οι οικογένεια να τσουγγρίσουν τα ποτήρια και να ευχηθούν καλή χρονιά και χρόνια πολλά, τα χρόνια πολλά αντικαταστάθηκαν με τα χρόνια καλά· και τα τηλέφωνα που μοιράζει αφειδώς ο πατροπαράδοτος χοντρούλης Άη Βασίλης με την κατάλευκη γενειάδα, τα συρματένια γυαλάκια και το φορτωμένο σακκί γεμάτο με δώρα για να πιστέψουν οι μικρούλι δες θιασώτες του όλα αυτά τα πατροπαράδοτα έθιμα, τις καμπάνες που χτυπούν χαρμόσυνα για την γέννηση του Χριστούλη για τις γιορτινές μέρες της Παναγίας τον Άγιο Στέφανο, τον Άγιο Βασίλη και τα πατροπαράδοτα Φώτα που αγιάζονται τα θαλασσινά νερά και πέφτει ο Σταύρος με την μακριά κορδέλα που προκαλεί τους θαλασσόλυκους κολυμβητές ποιος θα τον πρώτο πιάσει και θα τον προσκομίσει τροπαιούχοςκαι ευλογημένος στον μητροπολίτη της πόλης που κατοικούμε.

Όλα αυτά τα νοστάλγητα και πατροπαράδοτα έθιμα που η νεολαία, οι άμοιρη αυτή νεολαία που έγραφε στα παλιά της sportex παπούτσια ότι η πανδημία δεν πρόκειται να τους αγγίξει και κουβαλούσα τροπαιούχοι στο σπίτι σε όλη την οικογένεια και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες που έστω κι από μακριά φορώντας την μάσκα, όχι για να προφυλαχτούν οι ίδιοι, αλλά για να προφυλάξουν τα βλαστάρια της οικογένειας, από το κορονοϊό.

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και όσο άντεξαν και οι κυβερνώντες και οι αντιπολιτεύσεις και οι εντεταλμένοι γιατροί που στάθηκαν μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθώντας να γιατρέψουν όσους προβλήθηκαν και όσους, εκείνοι το επέλεξαν να μην εμβολιαστούν γιατί φανταζόντουσαν και κώφευαν με υπεροψία ότι δεν υπάρχει πανδημία ότι όσοι εμβολιάστηκαν πέρασαν στον οργανισμό τους τον θάνατο κάνοντας το εμβόλιο, τώρα που αρχίζουν τα δύσκολα – όπως τραγουδούσε ο παλέ ποτέ Σάκης Ρουβάς-…

Αλήθεια πόσο πιο όμορφη και πιο γαλήνια ήταν η ζωή μας μέχρι να ξεσπάσει η λαίλαπα; Γιατί τα είχαμε όλα και δεν μας έφθαναν ούτε τα ευρώ, ούτε αν τα παιδιά μας αδιαφορούσαν για τους πιο γέροντες της οικογένειάς γιατί εμείς οι γονείς είμαστε υπόλογοι για την ανατροφή που τους δώσαμε. Με τον ερχομό της πανδημίας άνοιξε και ο ασκός του Αιόλου, τώρα δεν είναι η ώρα για την διδασκαλία του ασκού, τώρα ήρθε η στιγμή αν μας έχει μείνει λίγο μυαλό που υπολειτουργεί γιατί η πανδημία, μην χασκογελάτε, μας πείραξε λίγο πολύ και στο μυαλό.

Για αυτό κι όλες οι απάνθρωπες πράξεις που του θόλωσαν το το μυαλό του ανθρώπου κι όσο λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες είτε γύρισε την πλάτη σε όλες αυτές τις αχαλίνωτες πράξεις γιατί ακόμη επικρατούσε η λογική και το συναίσθημα.

Το συναίσθημα αυτό το θείο δώρο που κρατούσε η ανθρώπινη ύπαρξη βαθειά κρυμμένο για να μην φανεί η τρυφερότητα, η καλοσύνη, το συναίσθημα της αλληλεγγύης. Τα δώσαμε όλα μια κλωτσιά και τώρα στεκόμαστε ολόγυμνοι, θεωρητικά πάντα, και πρέπει να σφίξουμε τα δόντια μας και να ορθώσουμε το ανάστημα μας ενάντια στο κακό που μας βρήκε. Εδώ χρειάζεται κουράγιο θράσος και ομόνοια, εδώ χρειάζεται να στραφούμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ευλογημένη εποχή προ κορονοϊού, ο φιλέσπλαχνος Κύριος δεν θα μας εγκαταλείψει.

Θα περάσει κι αυτή η μεγάλη μπόρα του Τιτανικού του κορονοϊού θα τον τιθασεύσει η ανθρώπινη ευηφία είπαμε εγκαταλείπουμε τον στραβό δρόμο και ευχόμαστε ολόψυχα το 2022 να μας φέρει όλους κοντά μικρούς και μεγάλους, να αγκαλιαστούμε με λαχτάρα και να γυρίσουμε στην φυσιολογική ζωή.

Αμήν Θεέ μου, καλή Πρωτοχρονιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου