ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σφυρηλάτηση της ενότητας στην πράξη

σφυρηλάτηση-της-ενότητας-στην-πράξη-179548

Παρέμβαση της ΠΑΣΚΕ για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου στο ΕΚΒ

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ με αφορμή τη συγκρότηση του νέου προεδρείου στο ΕΚΒ αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, με τα οποία «έκλεισε» και ο κύκλος των εργασιών του 20ου Συνεδρίου μας, η ΠΑΣΚΕ ως πρώτη δύναμη εκπροσωπείται στο Δ.Σ. με εννιά έδρες, η ΔΑΣ, ως δεύτερη, με 6 έδρες, η ΔΑΚΕ, ως τρίτη, με 5 έδρες και η Εργατική Αυτονομία με μία έδρα.

Η ΠΑΣΚΕ, με απόλυτη συναίσθηση του τιμητικού και υπεύθυνου ρόλου που της αναθέτουν οι εργαζόμενοι, να ηγηθεί εκ νέου του τοπικού Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, και σταθμίζοντας την κρισιμότητα των προβλημάτων που είναι μπροστά μας (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, λοιπές πολυμέτωπες επιθέσεις), καταθέτει τις Προγραμματικές θέσεις της, επισημαίνοντας ότι η τριετία αυτή θα είναι, μετά βεβαιότητας, η κρισιμότερη όλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Παράταξή μας, θεωρώντας ότι ο αγώνας που έχουμε να δώσουμε από δω και πέρα απαιτεί και προϋποθέτει σφυρηλάτηση της ενότητας στην πράξη και όχι στα λόγια, επαναδιατυπώνει την απαρέγκλιτη θέση της για τη συγκρότηση Αντιπροσωπευτικού – Αναλογικού Προεδρείου, καθιστώντας όμως σαφές ότι δεν πρόκειται να συγκατατεθεί στο να καταστεί η έννοια της αναλογικότητας μια απλή αριθμητική αποτύπωση «διοικητικής ποσόστωσης», μιά διαδικαστική, μόνον, «διαπαραταξιακή μοιρασιά καρεκλών»!

Στη βάση αυτή, η ΠΑΣΚΕ θεωρεί προϋπόθεση απαρέγκλιτη, για μιά πραγματική Αντιπροσωπευτική και Αναλογική νέα Διοίκηση, την ύπαρξη Προγραμματικής Συμφωνίας και την συνομολογία, ρητά και κατηγορηματικά, της κοινής δράσης από ΟΛΕΣ τις Παρατάξεις, η οποία κοινή δράση θα πιστοποιείται από την ενιαία, πλέον, αγωνιστική έκφραση του Εργατικού Κέντρου, καθώς τότε μόνον θα απηχεί και την πραγματικά ενιαία λειτουργική έκφραση της Διοίκησής του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, εφεξής, δεν θα ξαναϋπάρξουν ξεχωριστές συγκεντρώσεις και ξεχωριστές πλατείες, υβριστικές και απαξιωτικές επιθέσεις κατ’ εκείνων που εκκινούν τον αγωνιστικό λόγο τους από διαφορετική ιδεολογική θέση.

Εφόσον το συναποδεχτούμε αυτό και το συνομολογήσουμε, τότε κ μόνον, θα μπορέσουμε να δώσουμε υπόσταση και στην έννοια της αναλογικότητας για τη συγκρότηση της νέας Διοίκησης. Η λογική του «τόσα εμείς οι πρώτοι, τόσα εσείς οι δεύτεροι και τόσα οι άλλοι…» δεν εκπηγάζει από τη δική μας ιδεολογική ταυτότητα και δεν μπορεί, ως εκ τούτου, να μειώσει τον βαθμό της συνειδητότητας της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε ξανά ως Παράταξη, με την ανανέωση της εντολής των εργαζομένων, να τους εκπροσωπήσουμε και τη νέα, απείρως πιο δύσκολη, τριετία!

Η ΠΑΣΚΕ, ως παράταξη που έλκει την ιδεολογική της ταυτότητα απ’ ευθείας από τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της ελευθερίας της έκφρασης, και από τις Αρχές που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν τους καθαρούς αγώνες υπέρ του δικαίου και των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν θα μπορούσε και τώρα να μην εμφορείται από τις ίδιες αξίες.

Αυτό, όμως, δεν επιτρέπει σε κανένα, που αυτοχρίζεται «υπεραγωνιστής» ή «τιμητής των εργαζομένων», να εκλαμβάνει το δικαίωμα αυτής της ιδεολογικής του διαφορετικότητας και ως «μέτρο» για την απαξιωτική ή -το χειρότερο ακόμα- υβριστική συμπεριφορά προς τους άλλους.

Χαρακτηρισμοί όπως «ξεπουλημένη» και «εργοδοτική ηγεσία του ΕΚΒ», «υποταγμένο και συμβιβασμένο Σ.Κ.», δεν συνιστούν, ασφαλώς, εχέγγυα …ενωτικής δράσης και όσοι, επομένως, επιλέγουν να τους χρησιμοποιούν, συνειδητά επιλέγουν και την αυτοαπομόνωσή τους, «καίγοντας το χαρτί» της αναλογικότητας!

Στην περίπτωση, άρα, που δεν συνομολογηθεί, μέσω Προγραμματικής Συμφωνίας, η ενιαία και αδιάσπαστη υλοποίηση των ληφθησόμενων αποφάσεων και δεν αναγνωρισθεί ρητά και κατηγορηματικά ο δεσμευτικός χαρακτήρας αυτής της συνομολογίας, η Παράταξή μας θεωρεί ότι παραβιάζονται οι καταστατικές και ιδεολογικές της Αρχές, αλλά και η πεντακάθαρη ετυμηγορία των εργαζόμενων και, ως εκ τούτου, καθίσταται άσκοπη και αναντικρυσματική μια Αναλογική συγκρότηση Προεδρείου, όχι με δική της ευθύνη.

Η σταθερή προσήλωση της Παράταξής μας στα ιδανικά και στις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης, όπου, όμως, θα ευημερούν οι Λαοί και όχι οι αριθμοί, νοηματοδοτούν και συγκροτούν το Πλαίσιο Δράσης της ΠΑΣΚΕ, ενάντια στις πολιτικές εκείνες που κατευθύνουν τον Καταστατικό Χάρτη της Ευρώπης όχι προς τις ιδρυτικές στοχεύσεις κι αξίες του, αλλά προς τις στοχεύσεις και τους σχεδιασμούς του Κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του.

Στη βάση αυτή και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους εκείνους, που έχουν τις ίδιες στοχεύσεις εμφορούνται από τα ίδια Πανευρωπαϊκά – Πανανθρώπινα οράματα, και κατευθύνουν στον ίδιο προορισμό την δυναμική του αγώνα τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου