ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δεκαπέντε Νομπελίστες υπέρ της Ελλάδας

δεκαπέντε-νομπελίστες-υπέρ-της-ελλάδ-177774

«Δεκαπέντε διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ, καλούν με επιστολή τους τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επι- στρέψει η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευη- μερίας. Στόχους της πρωτοβουλίας αυτής είναι η Υποστήριξη της Ελλάδας».

Αυτή είναι η είδηση που μετέδωσαν χθες όλα τα πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, είδη- ση που σε κάνει να αισθάνεσαι χαρά και περηφάνια που είσαι Έλληνας, και μάλιστα τέτοιες δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας.

Με την επιστολή τους αυτή οι 15 Νομπελίστες αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και γενικά οι άνθρω- ποι του πνεύματος θαυμάζουν, αναγνωρίζουν και σέβονται την Ελλάδα για την ανεκτίμητη προσφορά του ελληνικού πνεύματος στα επιτεύγματα της σύγ- χρονης επιστήμης.

«Πάω στην Ελλάδα με σεβασμό και αγάπη, όπως όταν πάω στη μάνα μου», έλεγε ο Νομπελίστας Αμε- ρικανός συγγραφέας-ποιητής Τόμας Ελιοτ.

Αν μερικοί ξένοι «φίλοι» δεν θέλουν να το παραδε- χτούν, τους εκθέτει η χρήση χιλιάδων επιστημονι- κών ελληνικών λέξεων στη γλώσσα τους.

Νομίζουμε ότι δεν θα ήταν μάταιη και άνευ αξίας η αναζήτηση δύναμης και λύσης των προβλημάτων μας στα αρχαία έργα των προγόνων μας και στις ρί- ζες μας. Είναι προσπάθεια πάντα επίκαιρη και ζωο- γόνος. Η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από όλους μας και ιδιαίτερα από τους πολιτικούς, εκτιμούμε ότι θα βοηθούσε. Ας μην ξεχνούμε ότι μία από τις καλύτερες μεταφράσεις του αρχαίου ιστορι- κού Θουκυδίδη είναι του πολιτικού και Πρωθυπουρ- γού Ελευθερίου Βενιζέλου. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ο Θουκυδίδης έγραφε ότι ένα κράτος για να ευημερή- σει, πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται στην ΑΞΙΟΚΡΑ- ΤΙΑ και στην ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Σήμερα, όσα κράτη εφαρμόζουν την αξιοκρατία και την ισοπολιτεία διοι- κούνται καλύτερα και ευημερούν.

Σχετικά, έγραψα τραγούδι με τον Χρήστο Νικολό- πουλο. Δεν κυκλοφόρησε ακόμη.

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ

Μου φτάνει η Ακρόπολη

και ένας Παρθενώνας,

μου φτάνει ένας Περικλής

και ο χρυσούς αιώνας,

να νιώσω υπερήφανος,

Ελληνας πολυμήχανος,

του κόσμου ο αγκώνας.

Επωδός (Ρεφρέν)

Δεν χρωστάμε, μας χρωστάτε

σας προσφέραμε πολλά,

και η γλώσσα που μιλάτε

έχει και ελληνικά

δεν χρωστάμε, μας χρωστάτε

μας το λένε τα γραπτά,

στα μουσεία σας αν πάτε

θα μας βλέπετε μπροστά,

κι όποιον θέλεις, φίλε, ρώτα

σας ανοίξαμε την πόρτα

και σας δώσαμε τα φώτα

τα επιστημονικά.

Μου φτάνει ένας Πλάτωνας

κι ένας σοφός Σωκράτης

μου φτάνει ο Αλέξανδρος

και ο Καραϊσκάκης

να νιώσω τους προγόνους μου

να ξαναβρώ τους δρόμους μου

να γίνω ελληνολάτρης.

*Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός Δ/ντής του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου