ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τελώνου και Φαρισαίου ~ ΙΣΤ’ ΛΟΥΚΑ

τελώνου-και-φαρισαίου-ιστ-λουκα-152872

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου, Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία μας εισαγάγει στην ευλογημένη περίοδο του Τριωδίου. Μία περίοδο έντονου πνευματικού αγώνα, προσευχής και μετανοίας και η οποία καταλήγει στην εορτή του Πάσχα. Πολύ σοφά δε όρισε να αναγιγνώσκεται η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, για ένα και μοναδικό λόγο. Για να τονίσει πως η αληθινή, η ουσιαστική μετάνοια του ανθρώπου αρχίζει και σχετίζεται με την αρετή της ταπεινοφροσύνης.

Ακούσαμε, λοιπόν, από τον ιερό ευαγγελιστή πως δύο άνθρωποι, «ο εις φαρισαίος και ο έτερος Τελώνης», προσέρχονται στο Ναό για να προσευχηθούν. Και ο μεν Φαρισαίος αφού στάθηκε στο μέσον του Ναού και σε περίοπτη θέση, άρχισε να προσεύχεται αυτάρεσκα, παραθέτοντας τα καλά έργα που έκαμε στη ζωή του. Ο δε Τελώνης, γεμάτος ταπείνωση και συναίσθηση της αμαρτωλότητός του, ζητούσε διαρκώς και διακαώς το έλεος και τη συγχώρεση του Θεού.

Όπως γνωρίζουμε, οι φαρισαίοι ήταν μία μερίδα της ισραηλιτικής κοινωνίας, η οποία ζούσε μέσα στην αυτάρκεια και την υπερηφάνεια. Τους άλλους ανθρώπους τους θεωρούσαν υποδεέστερους και κατώτερους. Μονάχα αυτοί ήταν άγιοι και οι λοιποί αμαρτωλοί. Δυστυχώς, και εμείς οι ίδιοι ομοιάζουμε με τους φαρισαίους της παραβολής. Εάν κάνουμε την αυτοκριτική μας, θα διαπιστώσουμε ότι συχνά – πυκνά συμπεριφερόμαστε φαρισαϊκά.

Η ταπεινοφροσύνη, αγαπητοί μου χριστιανοί, για την οποία μας κάνει λόγο το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, είναι η βάση της σωτηρίας μας. Είναι, επίσης ο φύλακας των αρετών μας, διότι ο χριστιανός εφ’ όσον επιδεικνύει αγάπη, ελεημοσύνη, πίστη και τις λοιπές χριστιανικές αρετές σε συνδυασμό με ταπεινό φρόνημα, επιτυγχάνει τη θέωσή του.

Τι είναι, όμως, η ταπεινοφροσύνη; Ταπεινοφροσύνη είναι η έλλειψη του εγωισμού και της αλαζονείας. Η καλλιέργεια της μετριοφροσύνης και η εμμονή μας στο ταπεινό φρόνημα.

Την χριστιανική τελειότητα βίωσαν και απέκτησαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Εφαρμόζοντας την ταπεινοφροσύνη και τις λοιπές αρετές θεώθηκαν «κατά χάριν» και αξιώθηκαν θείων δωρεών. Τούτα τα μεγάλα πνευματικά αναστήματα δεν διανοήθηκαν καν να αναγνωρίσουν την τελειότητα του εαυτού τους. Ο πατριάρχης Αβραάμ, αξιώθηκε πολλών αποκαλύψεων από το Θεό και όμως, ουδέποτε ένιωσε ίχνος υπερηφάνειας. Αλλά και ο Πρωτοκορυφαίος και Απόστολος των εθνών Παύλος, με τους κόπους και τις θυσίες του για την διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος, εγγίζοντας τη δόξα του Θεού, αισθανόταν την αμαρτωλότητά του, την αναξιότητά του, βλέποντας την καθαρότητα του Θεού.

Αγαπητοί μου. Καθώς από σήμερα εισερχόμεθα στην περίοδο του Τριωδίου και στην προπαρασκευή μας για την είσοδό μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ας προετοιμαστούμε κατάλληλα να δεχθούμε στις καρδιές μας τον Εσταυρωμένο καιΑναστημένο Χριστό. Το ύψιστο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης. Ο Δημιουργός του σύμπαντος, του ορατού και αοράτου κόσμου, ο Δεσπότης και Κύριος των απάντων ενδύεται την ανθρώπινη σάρκα, γεννάται στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, πλένει τα πόδια των μαθητών του και από υπερβολική αγάπη ανέρχεται μέχρι και στον ατιμωτικό σταυρό για χάρη μας. Καταδέχεται να γευθεί το θάνατο για να μας χαρίσει την αθανασία.

Ας προετοιμαστούμε επομένως κατάλληλα, έτσι ώστε να γίνουμε μέτοχοι της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας. Της Αναστάσεως που θα μας επαναφέρει στην υπερύψωση των ψυχών μας. Αμήν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου