ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Θα επιλυθεί τελικά το ασφαλιστικό;

θα-επιλυθεί-τελικά-το-ασφαλιστικό-139796

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ρόλο του πιστοποιημένου λογιστή και δικηγόρου στην απονομή συντάξεων

Είναι γεγονός πως ένα από τα μεγαλύτερα κενά στο ασφαλιστικό μας σύστημα εδώ και χρόνια σχετίζεται με την απονομή των συντάξεων. Τα πολλά και διαφορετικά ταμεία με τις διαφορετικές διατάξεις και την πληθώρα των νόμων οδήγησαν στη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σύγχυσης, με άμεση απόρροια ο ασφαλισμένος να «χάνεται» στις αμέτρητες σελίδες νομοθεσίας.

Το 2017, λοιπόν, γίνεται μία προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των τέως ταμείων σε ένα, το γνωστό e-efka. Ενώ, λοιπόν, στόχος ήταν να επιλυθούν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί και ουσιαστικά να ισχύει ένας ενιαίος νόμος για όλους τους ασφαλισμένους η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τελικά στο σημείο ο υπολογισμός και η έκδοση απόφασης μίας απλής σύνταξης γήρατος να διαρκεί 6 με 7 μήνες το λιγότερο! Έτσι, από το Νοέμβριο του 2021 και εφεξής αποφασίζεται η σκυτάλη των συντάξεων να περάσει στους ιδιώτες και συγκεκριμένα σε λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι εξετάστηκαν επιτυχώς σε απαιτητικά θέματα που αφορούν τις διατάξεις συνταξιοδότησης και κατόρθωσαν να λάβουν το σήμα πιστοποίησης του ΕΦΚΑ. Την προκειμένη στιγμή ύστερα από τρεις κύκλους εκπαίδευσης και εξετάσεων οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες (λογιστές και δικηγόροι) ανέρχονται σε 458 σε όλη την Ελλάδα και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το γραφείο μας.

Ποια είναι όμως η δουλειά του πιστοποιημένου επαγγελματία; Το έργο του πιστοποιημένου επαγγελματία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Μπορεί να έχουμε τις γνώσεις και να μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε θέματα που προκύπτουν κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, όμως δεν περιοριζόμαστε εκεί. Μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ελέγχουμε το σύνολο των δικαιολογητικών κατ’ αντιπαραβολή με την ασφαλιστική ιστορία και διαμορφώνοντας ένα σχέδιο συνταξιοδότησης με βάση τις καταστατικές διατάξεις, εκδίδουμε τελικά την επίσημη απόφαση σύνταξης.

Μπορούν όλες οι συντάξεις να ανατεθούν σε πιστοποιημένους επαγγελματίες; Προς στιγμήν οι συντάξεις για τις οποίες είναι υπεύθυνοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες αφορούν αιτήματα που υποβάλλονται από ασφαλισμένους των τέως ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνόλου των αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Ποια είναι η αμοιβή του πιστοποιημένου επαγγελματία; Ο ασφαλισμένος δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στον πιστοποιημένο, παρά μόνο να συγκεντρώσει και να του αποδώσει τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ο πιστοποιημένος αμείβεται από τον ΕΦΚΑ. Αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να συμπληρώσει μαζί με τον πιστοποιημένο την αίτηση συνταξιοδότησης ή επιθυμεί να ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τότε η αμοιβή καθορίζεται από τον εκάστοτε πιστοποιημένο επαγγελματία.

Πώς γίνεται η ανάθεση σε πιστοποιημένο; Σημειώνεται ότι η ανάθεση σε πιστοποιημένο δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή του ασφαλισμένου, καθώς ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης μπορεί να περιοριστεί στους έναν με δύο μήνες το πολύ! Κατά την καταχώρηση του αιτήματος στη σελίδα του ΕΦΚΑ, εφόσον το αίτημα ανήκει σε μία από τις κατηγορίες που αναφέραμε πρωτύτερα (τέως ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), ενεργοποιείται η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου επαγγελματία. Εισάγοντας τον ταχυδρομικό του κώδικα ο ασφαλισμένος μπορεί να δει τους πιστοποιημένους που είναι διαθέσιμοι στην περιοχή του. Μπορεί, βέβαια, εφόσον γνωρίζει κάποιον να αναθέσει την υπόθεσή του σε αυτόν ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του. Μόλις κάνει την επιλογή του ορίζει την ημερομηνία και ώρα για να κλείσει ραντεβού με τον πιστοποιημένο και μόλις επικυρωθεί το ραντεβού λαμβάνει επιβεβαιωτικό e-mailστη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει.

Όσον αφορά το γραφείο μας, αναλαμβάνουμε τόσο αιτήσεις συνταξιοδότησης όσο και έναν πρόχειρο υπολογισμό με βάση τις εκάστοτε καταστατικές διατάξεις και στη συνέχεια ως πιστοποιημένοι επαγγελματίες εξάγουμε την επίσημη απόφαση συνταξιοδότησης.

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε στο νέο μας γραφείο Ανθίμου Γαζή 54-56 με Μακρυνίτσης (έναντι Κίτρινης Αποθήκης) στο ισόγειο! Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-26920/76547.

Του Παναγιώτη Λιβογιάννη, μέλους της εταιρείας ΛΙΒΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.Ε., Οικονομικοί Σύμβουλοι

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου