ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ανακοίνωση της «Οικολογικής Θεσσαλίας» με αφορμή τον απολογισμό του Περιφερειάρχη

ανακοίνωση-της-οικολογικής-θεσσαλί-114005

Η περιφερειακή παράταξη δηλώνει ότι σκληραίνει τη στάση της

Κριτική στον απολογισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ασκεί με ανακοίνωσή της η παράταξη «Οικολογική Θεσσαλία» τονίζοντας ότι η στάση της θα είναι εφεξής πιο κριτική, «αφού θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα ανοχής έχει παρέλθει προ πολλού. Τώρα όμως, έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια και δεν πρόκειται να συγχωρέσουμε άλλες αστοχίες.

Η στάση μας θα είναι μεν πιο σκληρή, αλλά πάντα στο πλαίσιο της αντικειμενικής και δίκαιης αντιμετώπισης, χωρίς να παρεκκλίνει από την εποικοδομητική πρόθεση, όταν οι προϋποθέσεις υφίστανται».

Στην ανακοίνωση για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής για την χρονική περίοδο Σεπτ. 2014 έως Δεκ. 2015, η παράταξη υποστηρίζει: «Πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνος από τη στιγμή όπου ανέλαβε εκ νέου τη διοίκηση η Περιφερειακή Αρχή και ήρθε η ώρα ενός πρώτου απολογισμού. Κληθήκαμε να τοποθετηθούμε επί της εισήγησης της περιφερειακής αρχής (η οποία εισήγηση, ουσιαστικά δεν υπήρξε αφού μας δόθηκε ένα τεράστιο κείμενο 232 σελίδων, προϊόν συρραφής διάφορων μελετών και στοιχείων και σε ορισμένες περιπτώσεις άλλων φορέων κυρίως τομεακών, που θα έπρεπε, κανονικά να αποτελούν παράρτημα και να μη συνιστούν εισήγηση) και να απαντήσουμε, λοιπόν, αφού θέσουμε διάφορα ερωτήματα, όπως: Τι έγινε κατά την παρούσα περίοδο; Με ποιόν τρόπο έγινε; Ηταν ο πιο δόκιμος; Τι δεν έγινε και για ποιόν λόγο; Υπήρξαν άραγε παραλήψεις, σκοπιμότητες κ.α.; Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωνε προς πάσα κατεύθυνση ότι βάζει σε προτεραιότητα τον Άνθρωπο, παρότι, να θυμίσουμε, στην προηγούμενη θητεία του δεν είχε δείξει, ιδιαίτερα δείγματα γραφής επ’ αυτού, αφού είχε απαξιώσει πλήρως την «ρήτρα ευελιξίας» του ΕΚΤ, που του έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει έως και 15% των πόρων του εν λόγω ταμείου για κοινωνικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια και της νέας του θητείας, όμως, ο Περιφερειάρχης συνέχισε να δίνει προτεραιότητα σε μεγάλα έργα υποδομής και μόνο σε ελάχιστες, μεμονωμένες περιπτώσεις, να παρεμβαίνει στο κοινωνικό τομέα και να περιορίζεται, ως επί το πλείστον, σε δράσεις που, ούτως ή άλλως, επιβάλλονται από το εθνικό ή και το κοινοτικό πλαίσιο και δεν αποτελούν διακριτές δράσεις της Περιφέρειας.

Με μόνο κάποιες ελάχιστες «λαμπρές» για μας, εξαιρέσεις, όπως αυτή της στήριξης της θεραπευτικής κοινότητας «Εξοδος» και του κέντρου του ΟΚΑΝΑ, σε πολλούς άλλους τομείς δεν υπήρξαν οι δέουσες παρεμβάσεις.

Να αναφερθούμε επίσης στην πρόσφατη πρωτοβουλία για το θέμα της Υγείας και τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής (παρότι πραγματοποιήθηκε μετά την περίοδο αναφοράς μας) την οποία αναγνωρίζουμε και επικροτούμε, αρκεί να προχωρήσει σε απτή υλοποίηση και να μην καταστεί ένα συνηθισμένο πυροτέχνημα.

Δεν επαρκούν όμως τα παραπάνω, και παρότι δείχνουν μια τάση καλής πρόθεσης , απέχουν πάρα πολύ από το να συνιστούν μια συγκροτημένη βούληση για ουσιαστική παρέμβαση με θετική συνεισφορά για τον Ανθρωπο.

Η Περιφερειακή αρχή, επισημάνθηκε τέλος, πρέπει να ξεφύγει από τις συμβατικές της υποχρεώσεις επί των κοινωνικών θεμάτων και να αντιμετωπίσει σε άλλη βάση και με ολοκληρωμένο τρόπο αυτά τα ζητήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου