ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οικονομική ύφεση, μια «νόσος» που δεν θεραπεύεται με ημίμετρα

οικονομική-ύφεση-μια-νόσος-που-δεν-θ-107341

Της Αθηνάς Λαοπόδη,

τελειόφοιτης Νευροψυχολογίας, μέλους του Συντονιστικού Νεολαίας Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ

Τους τελευταίους 2 μήνες έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με δύο εχθρούς. Ο ένας ο διαβόητος πλέον κορονοϊός και ο άλλος άμεση επίπτωση του πρώτου, η οικονομική παγκόσμια ύφεση. Στη χώρα μας και μόνο ο όρος προκαλεί τρόμο καθώς μόλις τον Αύγουστο του 18 η Ελλάδα βγήκε επίσημα από την προηγούμενη 8χρονη και πρωτοφανή για χώρα σε καιρό ειρήνης κρίση. Αντίδοτο σε μιας τέτοιας έκτασης καταστροφή, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ιδιαίτερα δυσοίωνοι για τη χώρα, δεν δύναται να είναι Κυβερνητικά ημίμετρα…

Πολέμιοι της επιδοματικής πολιτικής; Οχι και τόσο!

Παρατηρώντας τον παγκόσμιο χάρτη είναι εμφανές ότι αυτή η πανδημία ήρθε για να ταράξει χρόνιες πεποιθήσεις και θεμέλια στην κοινωνικοοικονομική δομή του ανεπτυγμένου Δυτικού Κόσμου. Ετσι, παραδείγματος χάρη το σουηδικό μοντέλο από πρότυπο γίνεται συνώνυμο σχεδόν του κυνισμού και ιδέες όπως ότι η δημόσια υγεία πρέπει να παραμένει εκτός κανόνων αγοράς να ακούγονται από το στόμα του Εμανουέλ Μακρόν. Φαίνεται πως αυτή η…αλλαγή πλάνου επηρέασε, δυστυχώς εν μέρει και στρεβλά και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πως αλλιώς να εξηγηθεί πως ο άλλοτε πολέμιος κάθε είδους αντιαναπτυξιακών επιδομάτων, όπως ο ίδιος βάφτιζε σχεδόν κάθε παροχή της προηγούμενης Κυβέρνησης επέλεξε τώρα να ακολουθήσει μια στρατηγική η οποία επιδοτεί, ισχνά και πάλι βέβαια, την ανεργία και όχι την διατήρηση της εργασίας;

«Για να στηριχθεί η πολυφωνία» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας ότι δίνονται στα κανάλια 11.000.000 ευρώ για τη διαφημιστική καμπάνια, που βάσει νόμου είναι απολύτως δωρεάν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, του «Μένουμε σπίτι», ενώ παράλληλα αναστέλλεται και η πληρωμή 21.000.000 ευρώ της δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια στιγμή ο μποναμάς για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς δεν είναι το ίδιο πλουσιοπάροχος. Ελεύθεροι επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους περίμεναν το Πάσχα για να «τζιράρουν» και που αναγκάζονται να κλείσουν επιχειρήσεις, απολυμένοι, από τις 11 Μαρτίου και έπειτα ή σε «αναστολή εργασίας» εργαζόμενοι και ωρομίσθιοι θα πάρουν από την Κυβέρνηση 800 ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα μέχρι τέλος Απριλίου συν την αναστολή πληρωμών σε εφορίες και τράπεζες.

Η τσέπη θα είναι ακόμη πιο…ελαφριά σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες οι οποίοι θα πάρουν 600 αντί 800 ευρώ ως πριμ… επιμόρφωσης. Βάσει στοιχείων από έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που ήρθαν στο φως 800 ευρώ είναι χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση αποφάσισε να συνδράμει με λιγότερα χρήματα τους επιστήμονες και να στηρίξει …τα βαρέως πληττόμενα (;) ΚΕΚ.

Το πακέτο αναμένεται ακόμη πιο πενιχρό για τους μακροχρόνια ανέργους. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανακοίνωσε ποσό επιδόματος 400 ευρώ για τους 155.000 μακροχρόνια ανέργους. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το νούμερο των μακροχρόνια ανέργων το γ’ τρίμηνο του 2019 ανέρχεται σε 571.902 άτομα. Δημιουργείται έτσι εύλογο ερώτημα ως προς τους δικαιούχους ή πρόκειται για λανθασμένη καταμέτρηση…

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με άλλους κλάδους, όπως οι επαγγελματίες αγρότες, οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό, επισιτισμό και οι συμβασιούχοι. Ταυτόχρονα δημιουργική ασάφεια παρατηρείται και στον τρόπο που θα αναπληρωθεί το 40% της μείωσης των ενοικίων όσων πλήττονται, στους ιδιοκτήτες καθώς για πολλούς από αυτούς αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης…

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πριν λίγες μέρες κοστολογημένες προτάσεις σε διακαναλική, η οποία προβλήθηκε μόλις… δέκα λεπτά και μόνο από την ΕΡΤ. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται σε τελείως αντίθετη τροχιά από τα όσα, μέχρι στιγμής έστω, πράττει η Κυβέρνηση καθώς βρίσκονται στην λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι, όπως τονίζεται:

➢ Η διατήρηση θέσεων – σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης

➢ Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας – ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία

➢ Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης.

Ποιες οι προβλέψεις διεθνώς και για τη χώρα μας, που επιβάλλουν γενναίο πακέτο παροχών;

Βάσει των ιδιαίτερα δυσοίωνων προβλέψεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Υγείας για το αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία στην αγορά εργασίας 1,25 δισ. άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν άνεργοι ή με μείωση μισθού. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση στο κατά κεφαλήν εισόδημα σε τουλάχιστον 170 χώρες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση από το 1930.

Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση αφού πλήττεται καίρια η «βαριά της βιομηχανία» ο τουρισμός. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΑΣΑ η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώση του ΑΕΠ έως και 35%, η μεγαλύτερη πτώση από όλα τα κράτη-μέλη της, για το διάστημα που θα συνεχιστεί η μερική ή η ολική παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι δε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία «βλέπουν» λουκέτα ή/και κατακόρυφη μείωση του τζίρου τους.

Εντούτοις, η Κυβέρνηση επιμένει σθεναρά στο δόγμα «βλέποντας και κάνοντας» με μόνη μακροπρόθεσμη ενέργεια την πρόβλεψη για μείωση στο 50% του μισθού των εργαζομένων για διάστημα 6 μηνών. Πρόταση την οποία άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει...

Είναι βέβαιο ότι μιας τέτοιας έκτασης κρίση είναι αδύνατο να αφήσει τη χώρα αλώβητη. Ομως ας μην ξεχνάμε ότι στην φαρέτρα μας, πέραν του περιορισμού της πανδημίας που έχει επιτευχθεί με τη λήψη επαρκών μέτρων τη σωστή ώρα, έχουμε το μαξιλάρι των 37 δισ., 20 εκ των οποίων είναι άμεσα διαθέσιμα, που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε όρθιους τους ανθρώπους και την οικονομία μας. Είναι στο χέρι μάς μην υποθηκεύσουμε για άλλη μια φορά το μέλλον μας. Οπου «χέρι» αντικαταστήστε το με τη λέξη «Κυβέρνηση», είναι η καθ ύλην αρμόδια να πράξει αυτές τις ώρες επιδοτώντας την εργασία και όχι την ανεργία όπως φαίνεται να πράττει έως σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου