ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περί «ανομίας» στα ΑΕΙ

περί-ανομίας-στα-αει-1058241

Του Αλέκου Χατζηκώστα, δημοσιογράφου – συγγραφέα

Τα όσα προβάλλονται τις τελευταίες μέρες – με μιας σειρά «επεισόδια» (π.χ. συλλήψεις στο ΑΠΘ, Ζωγράφου κ.α.) γεγονότα-περί συνεχιζόμενης «ανομίας» στα ΑΕΙ δεν πρέπει να εκπλήξουν κανέναν.

Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την «ευγενική χορηγία» των φιλικών προς αυτήν ΜΜΕ, προσπαθεί αφενός να συκοφαντήσει ωμά τους αγώνες των φοιτητών και αφετέρου να γράψει νέους «άθλους» όσον αφορά τον αυταρχισμό απέναντι τους.

Εδώ και δύο μήνες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δίνουν έναν δίκαιο και περήφανο αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον τους, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των φοιτητών και του ελληνικού λαού έχει καταδικάσει και απορρίψει το αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, έδωσαν μαζί τον αγώνα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Η κυβερνητική πολιτική ηττήθηκε σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την στήριξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και των ιδιοκτητών κολεγίων, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, επέλεξε να γίνει ο νεκροθάφτης της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, κόντρα στη θέληση της νεολαίας και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενώ ξεδιάντροπα κατηγορούσε τους φοιτητές ως “εγκληματίες” και τους αγώνες τους ως “παράνομους”, η ίδια δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι υπηρετεί τα κέρδη των λίγων θεωρείται “νόμιμο” και ό,τι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολλών “παράνομο”.

Είναι αισχρή προπαγάνδα να ταυτίζει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με εγκληματικές ενέργειες. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός απείλησε ακόμη και για διαγραφές φοιτητών που αγωνίζονται, «ζηλεύοντας» ίσως παλιότερες σκοτεινές εποχές που έκοβαν τις αναβολές και οδηγούσαν αγωνιστές φοιτητές στο στρατό. Να θυμίσουμε εδώ ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει καταργηθεί και τίποτα δεν εμποδίζει στην ΕΛΑΣ να εισέλθει σε πανεπιστημιακούς χώρους εάν έχει ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων ή για το ενδεχόμενο να έχουν καταφύγει εκεί άνθρωποι που διέπραξαν αδικήματα…

Όμως, η πραγματική “ανομία” στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στην κοινωνία έχει την υπογραφή της κυβέρνησης. Η εμπορευματοποίηση και διάλυση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, οι επισφαλείς υποδομές σε σχολεία, νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, μεταφορές, η μόλις 150 ευρώ ανά φοιτητή/ρια ετήσια κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων είναι ορισμένα δείγματα. Ανομία είναι να έχει μειωθεί κατά 50% η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των φοιτητικών εστιών που δεν καλύπτουν ούτε το 10% των φοιτητών. Ανομία είναι να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ανομία είναι ο ίδιος ο νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον της νέας γενιάς.

Με την ένταση του ακραίου αυταρχισμού η πραγματικά πολιτικά «στριμωγμένη» κυβέρνηση επιδιώκει:

Να επιβάλει τη “σιωπή νεκροταφείου” απέναντι στην κοινωνική αδικία που θεσμοθετεί σε όλους τους τομείς.

Να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από τις οδυνηρές και πολύπλευρες επιπτώσεις της αδίστακτης ταξικής πολιτικής εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και να δώσει διαπιστευτήρια στην ακροδεξιά και τις φασιστικές παραφυάδες της ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών πασχίζοντας να συγκρατήσει διαρροές προς αυτές.

Η συκοφαντία της κυβέρνησης, όπως και οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές δεν τρομάζουν τους φοιτητές. Εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση που έχει πλέον απομονωθεί. Η πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που μετατρέπει και τα δημόσια Πανεπιστήμια σε ιδιωτικά συνεχίζεται!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου