ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ας μην είμαστε… «λωτοφάγοι»!

αγροτικές-κινητοποιήσεις-ας-μην-είμα-1044272

Του Αλέκου Χατζηκώστα, δημοσιογράφου – συγγραφέα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. Στο κέντρο των κινητοποιήσεων και δικαιολογημένα βρίσκεται η ΚΑΠ της ΕΕ και η περίφημη «πράσινη» στρατηγική. Αυτή που εμφάνισε η ΕΕ έως λύση κι αποδείχθηκε βάσει σχεδίου ως μηχανισμός εξόντωσης των βιοπαλαιστών αγροτών. Οι αγρότες μάλιστα των χωρών της Ε.Ε έφτασαν μέχρι έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, στον τόπο του εγκλήματος, γιατί εδώ στην Ολομέλεια όλοι μαζί, κι από την Ελλάδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, πλην ΚΚΕ, ψήφισαν την ΚΑΠ που τους ξεκληρίζει. Γιατί οι περικοπές των ενισχύσεων και οι “πράσινες προδιαγραφές” τούς πετούν από το χωράφι και από τον τόπο τους.

Στη χώρα μας έχουμε όμως και την προσπάθεια εκτός από απειλές , να μετατρέψουν τους αγρότες σε … «λωτοφάγους» μέσω της προσπάθειας πολιτικών κομμάτων- με τις επισκέψεις στα μπλόκα- να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες που έχουν για τη διαμόρφωση της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν οι αγρότες.

Γενικότερα θα λέγαμε ότι η όλη υπόθεση θυμίζει τον «δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος». Τα στελέχη αυτά, μαζί και άλλους δημαγωγούς της «πέραν της ΝΔ δεξιάς» ψαρεύουν στα θολά νερά της λαϊκής αγανάκτησης, χτυπούν τους αγρότες στην πλάτη με «κατανόηση» και υπόσχονται «λύσεις» στα τεράστια προβλήματα που απειλούν την επιβίωσή τους.

Το θράσος τους είναι απύθμενο! Οι ίδιοι που ευθύνονται για τα αδιέξοδα των αγροτών, αυτοί που στήριξαν και στηρίζουν την εγκληματική πολιτική της ΕΕ σε βάρος τους, αυτοί που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο και εφάρμοσαν ως κυβερνήσεις όλες τις αναθεωρημένες εκδοχές της ΚΑΠ, παριστάνουν τώρα τους «φίλους» των αγροτών!

Τι να πουν στους αγρότες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που για 30 και πλέον χρόνια τούς φόρτωναν τον έναν ευρωπαϊκό κανονισμό μετά τον άλλον, τους φλόμωναν στο ψέμα ότι έρχονται «καλύτερες μέρες», «περισσότερα χρήματα» και «μεγαλύτερες αγορές», ενώ «τάιζαν» τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις και τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα, σε βάρος των χιλιάδων βιοπαλαιστών αγροτών;

Τι να τους πει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ο τότε πρόεδρός του πήγαινε στα μπλόκα και σκαρφάλωνε σε καρότσες και τρακτέρ για να κοροϊδέψει τους αγρότες; Κι όταν έγινε κυβέρνηση, έκανε τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους, υλοποιώντας με χέρια και με πόδια την αντιλαϊκή ΚΑΠ. Γι’ αυτό και επί ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες βρίσκονταν στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, όπως και επί ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.Επί ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καταργήθηκε η επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, απογειώνοντας το κόστος παραγωγής.

Τι να τους πουν κι οι κάθε λογής Βελόπουλοι, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους βιοπαλαιστές αγρότες ενώ έχουν ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο την πιο πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ και δεν αμφισβητούν – αντίθετα υπερασπίζονται – τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, που κάνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους φτωχότερους και τα προϊόντα τους ακριβότερα;

Πολύ γρήγορα ξέφτισε και το παραμύθι της «πράσινης» γεωργίας, που θα εξασφάλιζε τάχα ποιοτικότερες καλλιέργειες και καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες, μέσα από την «ορθολογικότερη» διαχείριση της γης και των άλλων πόρων, όπως το νερό. Αντίθετα, τα διάφορα «πράσινα» χαράτσια και τα μεγαλύτερα κόστη στην παραγωγή μετακυλίονται κι εδώ στην κατανάλωση, με τους χονδρεμπόρους και τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα να θησαυρίζουν σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Όσοι λοιπόν στηρίζουν πολιτικά την Ε.Ε ως «μονόδρομο» ας μην «παραμυθιάζουν» τους αγωνιζόμενους αγρότες. Λύσεις ουσιαστικές στα προβλήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς μπορεί να έλθει μόνο σε ρήξη με τις επιλογές και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου