ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το «εθνικό συμφέρον» και το… «δικαίωμα στην αυτοάμυνα»

το-εθνικό-συμφέρον-και-το-δικαίω-1009323

Του Αλέκου Χατζηκώστα*

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολη, οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας, αναγκάζει τα διάφορα προπαγανδιστικά επιτελεία να σταθούν σε δύο «επιχειρήματα». Το ότι όσα γίνονται στη Μ. Ανατολή αποτελούν «νόμιμο δικαίωμα για αυτοάμυνα του Ισραήλ», ενώ η στάση της κυβέρνησης υπαγορεύεται από το «εθνικό συμφέρον». Ας τα δούμε συγκεκριμένα:

  1. Από την αρχή και διαχρονικά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε κάθε πατρίδα ουσιαστικά υπάρχουν «δύο έθνη». Δεν είναι λοιπόν ίδια η πατρίδα για το κεφάλαιο και για τον λαό, όπως δεν είναι ενιαίο και το «εθνικό συμφέρον».

Αλήθεια, ποιο «εθνικό συμφέρον» υπηρετεί το «ξέπλυμα» των ισραηλινών εγκλημάτων σε βάρος ενός λαού που βρίσκεται υπό κατοχή, όπως αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ με ψήφισμά του εδώ και 56 χρόνια, ταυτόχρονα με το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν πατρίδα;

Ποιο «εθνικό συμφέρον» υπηρετεί η μη εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα κόπτονται για το …«ανθρωπιστικό κόστος» του πολέμου;

Ποιο «εθνικό συμφέρον» υπηρετεί η χρήση της Σούδας, της Ελευσίνας και άλλων στρατιωτικών υποδομών της Ελλάδας για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, στηρίζουν τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», με κίνδυνο να αναφλεγεί όλη η περιοχή;

  1. Ο Αμερικανός διανοητής Νόρμαν Φίνκελσταϊν –παιδί Εβραίων της Πολωνίας που διασώθηκαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης απαντά παραστατικά στο ψεύτικο «επιχείρημα» της κυβέρνησης του Ισραήλ και όσων (μεταξύ των οποίων κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις της χώρας) περί του «δικαιώματος της αυτοάμυνας από την πλευρά του Ισραήλ: «Χρησιμοποιείτε το ρητορικό ερώτημα: «Έχει το Ισραήλ δικαίωμα στην αυτοάμυνα;». Εγώ σας κάνω το εξής ερώτημα: Έχουν οι φύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δικαίωμα στην αυτοάμυνα; Δεν είναι περίπλοκη ερώτηση γιατί η απάντηση είναι απόλυτα προφανής.»

Τελικά τι είναι το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία», το οποίο αναμάσησε ξανά ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη στο Ισραήλ;

Ας δούμε: «Δικαίωμα στην αυτοάμυνα» είναι να έχουν πέσει στη Γάζα 7.000 βόμβες, το 1/4 μιας ατομικής βόμβας σε δύναμη, μέσα σε 10 μέρες, σε μια έκταση που μπορείς να διασχίσεις σε 20 λεπτά.

«Δικαίωμα» είναι τα μέχρι τώρα 1.900 νεκρά παιδιά από τις 7 Οκτώβρη, ένα νεκρό παιδί κάθε 15 λεπτά.

Να κόβεις το ρεύμα και το νερό σε μια ολόκληρη πόλη για 2 βδομάδες, με τον τύφο και τις αρρώστιες να απλώνονται. Να σου στέλνουν μηνύματα στο κινητό και να σου λένε ότι θεωρείσαι «συνεργός των τρομοκρατών» και «νόμιμος στόχος» αν δεν εγκαταλείψεις το σπίτι σου.

Να βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ δολοφονώντας μέχρι τώρα 35 άτομα του προσωπικού της.

Να κατέχεις τη γη ενός ολόκληρου λαού, να τον καταδικάζεις για 75 χρόνια να ζει χωρίς πατρίδα, να σκοτώνεις δεκάδες χιλιάδες, να γκρεμίζεις και να αποκλείεις τα χωριά του και τις πόλεις του.

Να και γιατί η αυτονόητη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που εκφράζουν μαζικά τις μέρες αυτές ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί, παρά τους τόνους λυσσασμένης προπαγάνδας και fake news του συστήματος, πρέπει τώρα να γίνει ακόμα πιο αποφασιστική δράση απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό.

* Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου