ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ασύμμετρη απειλή της ακρίβειας

η-ασύμμετρη-απειλή-της-ακρίβειας-989419

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στη λαϊκή αγορά χτυπά η καρδιά της κατανάλωσης. Οι οικονομικά ευάλωτοι, τα μεσαία εισοδήματα και όσοι βλέπουν τον μισθό να τελειώνει στις 20 κάθε μήνα, καταφεύγουν στη λαϊκή αναζητώντας καλύτερες τιμές. Οι τιμές, ωστόσο, δεν είναι πια τόσο προσιτές, ούτε υπάρχουν στη λαϊκή το καλάθι του νοικοκυριού και το Market pass.

Οι τιμές λαχανικών και φρούτων είναι στα ύψη, ενώ στα σούπερ μάρκετ το εγκεφαλικό έρχεται αναπόφευκτα για τους καταναλωτές. Στις τιμές των τροφίμων, των οπωροκηπευτικών, των ειδών πρώτης ανάγκης, αποτυπώνεται το τεράστιο πρόβλημα της χώρας μας, σήμερα.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό κάτω από το 3,5%, ενώ καταγράφεται πτώση της τάξης του 54% στην τιμή του φυσικού αερίου σε ετήσιο επίπεδο, μείωση της τάξης του 21% στον ηλεκτρικό ρεύμα, 20,7% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 21% στα καύσιμα. Επιτέλους, λοιπόν, μειώθηκαν οι τιμές στο ενεργειακό κομμάτι. Όμως, οι τιμές στα τρόφιμα, όπου δεν μπορούν να γίνουν περικοπές από τα νοικοκυριά παραμένουν στα ύψη.

Στο 12,2% έφτασε ο δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Δηλαδή, με απλά λόγια, έχουμε γενικό δείκτη τιμών μόλις στο 1,8% αλλά τα τρόφιμα τα πληρώνουμε «χρυσάφι». Στη λαϊκή αγορά μισό καρπούζι κοστίζει πάνω από ευρώ! Πολλά από τα καλοκαιρινά φρούτα όπως τα κεράσια είναι απλησίαστα!

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί απογοητευτικά δεδομένα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών, που ψήφισαν δύο φορές τον Μάιο και τον Ιούνιο, προσδοκώντας σε καλύτερες μέρες, ή για να αποφύγουν τα χειρότερα. Και δεν είναι δικαιολογία για την κυβέρνηση η επιτυχία της στις εκλογές. Οι ευθύνες που έχει για την κατάσταση στην αγορά είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας μπορεί να λυθεί με αυξήσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Πως μπορεί όμως να γίνει αυτό όταν οι αυξήσεις που δίνονται στους μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν ξεπερνούν τα 50 με 70 ευρώ τον μήνα; Ούτε, βέβαια, τα επιδόματα μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες σε μισθούς και συντάξεις.

Η ακρίβεια δεν πολεμιέται ούτε με ημίμετρα ούτε με ευχολόγια, ούτε με ασαφείς υποσχέσεις. Ας το καταλάβει η κυβέρνηση που ξεκίνησε ήδη τη δεύτερη θητεία της. Ας αντιληφθεί ότι, πρώτον, οι πολίτες αλλάζουν γρήγορα γνώμη και, δεύτερον, η υπομονή τους δεν είναι ανεξάντλητη. Η ακρίβεια σε βασικά είδη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνικές εκρήξεις. Ακόμη και σε πολιτική αστάθεια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι κυβερνώντες προτού να είναι αργά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου