Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δρομολόγησε συγκεκριμένες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση του προέδρου να παραιτηθεί μετά από δύο βαριές εκλογικές ήττες δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω ερμηνείες, αναφορικά στον τρόπο και στην ταχύτητα που επιθυμούν στο κόμμα να αλλάξουν σελίδα.
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά προεξοφλήσει πως θα ήταν παρών την επόμενη ημέρα, μετά το νέο εκλογικό στραπάτσο έθεσε εαυτόν, εκτός μάχης για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας μια συνολική ανανέωση των κομματικών στελεχών.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι το πόσο γρήγορα θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος, καθώς ο κίνδυνος να εμπλακεί το κόμμα σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας είναι κάτι παραπάνω από ορατός.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ως χρονικό όριο ανοικοδόμησης του ΣΥΡΙΖΑ τις Ευρωεκλογές του 2024 – επέτειο των δέκα ετών που για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε την ΝΔ σε εκλογικό ποσοστό. Θέματα που σχετίζονται με τα καθήκοντα της νέας Κ.Ο. και με τους νέους τομεάρχες, θα προηγηθούν του συνεδρίου στο κόμμα.
Θέματα όπως η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η νέα του στρατηγική, η επικοινωνιακή τακτική, τα νέα μέλη, το νέο ύφος, τα νέα στελέχη, η επιτελική ομάδα, είναι μερικά μόνον εκ των ερωτημάτων που θα κληθούν να απαντήσουν στην Κουμουνδούρου με βαθύτερο όλων, πως θα προσεγγίσουν τη νέα πολιτική πραγματικότητα και τους νέους συσχετισμούς στις τάξεις του εκλογικού σώματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποτελέσουν τον βασικό πόλο απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ. «Πιστεύω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία», είπε με νόημα ο Τσίπρας, θέτοντας και μια διάσταση της τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών.
Ο κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε το βράδυ της 25ης Ιουνίου, μέλλει να φανεί αν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομείωση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του κόμματος, ή σε μια ουσιαστική ανάταξη όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της κεντροαριστεράς, συνολικά.