ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Ισχυρή λαϊκή εντολή για πραγματικές μεταρρυθμίσεις

γιώργος-λαμπράκης-ισχυρή-λαϊκή-εντολ-986879

Οι Ελληνες πολίτες εξουσιοδότησαν με την ψήφο τους τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στη χώρα. Της ζήτησαν να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα προχωράει στη σωστή πορεία.

Η εντολή για μεταρρυθμίσεις και ουσιαστική αύξηση των μισθών που έλαβαν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αποτελεί «λευκή επιταγή», αλλά τους δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν τη μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να προλάβει το τρένο των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και να παραμείνει οχυρωμένη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης.

Προϋπόθεση όλων η δημοσιονομική σταθερότητα. Και αυτό πρέπει να το διασφαλίσει η νέα κυβέρνηση. Προφανώς, δεν χρειαζόμασταν τις εκλογές για να αντιληφτούμε τη σημασία της. Είναι ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι η «χαλαρότητα» στις κρατικές δαπάνες έχει τελειώσει και άρχισαν να επιστρέφουν οι κανόνες, ειδικά για τις χώρες της Ευρωζώνης με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος.

Η επίτευξη των νέων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ, επιβάλει την κατάργηση κάποιων από τα έκτακτα μέτρα που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία και στοιχίζουν πανάκριβα. Αλλά όταν θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους, θα αποκτήσουμε πραγματικό «μαξιλάρι ασφαλείας» και όχι αυτό που προέρχεται από τα δανεικά του τρίτου Μνημονίου. Έτσι θα διασφαλίσουμε την ομαλή έξοδο της χώρας μας στις αγορές με, βιώσιμα επιτόκια.

Πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% σημαίνουν απλά την επίτευξη του κορυφαίου στόχου της χώρας μας, που δεν είναι άλλος από την επενδυτική βαθμίδα. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ακόμα περισσότερες και καλύτερες ξένες επενδύσεις. Η κυβέρνηση για να πιάσει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να συγκρουστεί με επαγγελματικές και οικονομικές ομάδες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Η λαϊκή εντολή που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο της δίνει τη δυνατότητα να κάνει ότι επιβάλλεται.

Ο μεγάλος, ωστόσο, στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αύξηση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την έκρηξη του πληθωρισμού. Για να το πετύχει, δεν αρκεί να συνέλθει το συμβούλιο που αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση που θα προκύψει, δεν πρέπει να απειλεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να δημιουργεί νέες εστίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύουν τις εξαγωγές. Χωρίς εξαγωγές, η όποια αύξηση των μισθών απλά θα οδηγούσε στην παραγωγή ακριβότερων προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Αρα, θα πρέπει να αυξήσουμε την εξωστρέφεια της χώρας μας, παράλληλα με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την αύξηση της παραγωγικότητας

Παρά την ξεκάθαρη πολιτική εντολή, που έλαβε η ΝΔ, τίποτα δεν θα είναι εύκολο για τη νέα κυβέρνηση. Η ανησυχητική άνοδος των ποσοστών των ακροδεξιών κομμάτων με ξενοφοβικές τάσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα, εντός και εκτός Βουλής. Ο νέος τύπος λαϊκισμού που θα γνωρίσουμε τους επόμενους μήνες, δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα τις παθογένειες που μας κρατούν δέσμιους οικονομικά και κοινωνικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου