ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι μου προσέφερε το Δημοτικό Σχολείο

τι-μου-προσέφερε-το-δημοτικό-σχολείο-963994

Τέλος της σχολικής χρονιάς και οι απόφοιτοι του Δημοτικού αποτυπώνουν σκέψεις και εντυπώσεις

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εντυπωσιάζει η λογική και συναισθηματική άποψη μαθητών που τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο. Αποτυπώνει ωριμότητα και κατασταλαγμένη σκέψη θέτοντας προβληματισμούς με προοπτική το μέλλον. Ας αφουγκραστούμε τη φωνή τελειόφοιτων που εκφράζει αγωνία και προβληματισμό για το μετά.

1. «Το δημοτικό τελειώνει, μετά από έξι χρόνια, σκληρής προσπάθειας. Νιώθω ανάμεικτα συναισθήματα, όπως χαρά και λύπη. Χαρά γιατί κατάφερα να τελειώσω το δημοτικό με επιτυχία και θα συνεχίσω στο γυμνάσιο. Λύπη γιατί θα αποχωριστώ το καλύτερο σχολείο, που έμαθα τόσο χρήσιμα πράγματα και τους συμμαθητές μου, που περάσαμε αξέχαστες στιγμές όλα αυτά τα έξι χρόνια στην τάξη», σημειώνει η μαθήτρια Φάιζαλ Λούλουα

2. «Αναπολώντας τα προηγούμενα σχολικά χρόνια στο δημοτικό, έρχονται στο μυαλό μου ωραίες στιγμές. Αγαπημένοι δάσκαλοι, που μας φρόντιζαν, μας δίδασκαν και ήταν πάντα κοντά μας όταν τους χρειαζόμασταν, γέλια και πλάκες που κάναμε και κάνουμε με τους συμμαθητές μου καθημερινά και διασκεδαστικές εκδρομές μια φορά το μήνα σε ενδιαφέρουσα μουσεία είναι μερικά από τα οποία έχουν γραφτεί ανεξίτηλα στο μυαλό μου».

Τσίγκος Νικόλαος

3. «Τρία χρόνια πέρασαν σε αυτό το σχολείο. Ίσως αξέχαστα. Βέβαια οι ευχάριστες και οι δυσάρεστες στιγμές δεν άργησαν να έρθουν. Όμως προσπάθησα να βγάλω από το μυαλό μου τις δυσάρεστες ώστε να απολαύσω, όσο μπορούσα την σχολική μου ζωή. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν και με στήριξαν. Τα συναισθήματά μου είναι παράξενα για την αποχώρησή μου από το Δημοτικό. Άραγε με ποιο συναίσθημα θα πω αντίο !

Λοβέρδος-Στελλακάτος Κωνσταντίνος

4. «Ολα αυτά τα χρόνια που ήμουνα στο δημοτικό θα μου μείνουν αξέχαστα. Ηταν μία συμαντική εμπειρία για εμένα γιατί φοίτησα στο καλύτερο σχολείο της Ελλάδας. Οι εμπειρίες μου αξέχαστες και οι φιλίες μου δυνατές. Θα θυμάμαι πάντα τα χρόνια στο Δημοτικό και ελπίζω να περάσουμε όλοι μαζί ακόμη καλύτερα στο Γυμνάσιο ,οπού εκεί τα πράγματα θα είναι ποιο δύσκολα με πολλούς δασκάλου αλλά και καινούριες παρέες.».

Μαγούλα Μαρία-Βαλεντίνη

5. «Αυτά τα έξι χρόνια που πέρασα στο δημοτικό ήταν γεμάτα αγάπη, χαρά, γνώσεις και αξέχαστες φιλίες. Στο δημοτικό έμαθα τα πρώτα μου γράμματα και αισθάνομαι ότι πρέπει να φύγω από μια τρυφερή και μεγάλη αγκαλιά. Ξέρω όμως ότι όλοι μου οι δάσκαλοι με βοήθησαν να γίνω δυνατή και με προετοίμασαν με τον καλύτερο τρόπο για το γυμνάσιο. Πάντα θα τους θυμάμαι γεμάτη συναισθήματα βαθιάς ευγνωμοσύνης και εκτίμησης»

Βοσκοπούλου Μαρία-Αικατερίνη-Αιμιλία

6. « Είναι αλήθεια ότι η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη. Τελείωνε, βλέπετε η πρώτη φάση της βασικής μας εκπαίδευσής και άρχιζε η προετοιμασία για το Γυμνάσιο. Τα μαθήματα ήταν περισσότερα και δυσκολότερα με αποτέλεσμα να χρειάζονται πιο πολύ ώρα μελέτης στο σπίτι. Παρόλα αυτά ήμασταν οι τελειόφοιτοι και μας αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Η ανάμνηση που θα μου μείνει αξέχαστη είναι που ο κ. Άγγελος μου έμαθε να διαβάζω εξωσχολικά βιβλία».

Τσαδιανάκης Αλέξης

7. «Πέρασαν κιόλας, έξι χρόνια γέλιου, χαράς, στεναχώριας και όλα τα συναισθήματα μαζί. Αυτά τα έξι χρόνια πέρασαν για εμένα σαν έξι μέρες. Σαν χτές, μπήκα σε αυτό το σχολείο , αυτό το μέρος ήταν το δεύτερο μου σπίτι. Δεν το πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα φύγω και θα παω στο γυμνάσιο. Το Κολλέγιο Ψυχικού θα μείνει πάντα χαραγμένο στη καρδιά μου. Αντίο, δημοτικό».

Τσεβά Αγγελική

8. «Το δημοτικό που πηγαίνω είναι ένα μεγάλο κτίριο με πολλές εγκαταστάσεις όπως γήπεδα, κολυμβητητήριο και γυμναστήριο. Το δημοτικό είναι το μέρος στο οποίο πέρασα ευχάριστα, έμαθα πολλά καινούρια πράγματα, γνώρισα πολλά παιδιά και έκανα πολλούς αγαπημένους φίλους. Οι δάσκαλοι μας προσφέρουν απλόχερα γνώση και πολύτιμες συμβουλές για το μέλλον καθώς επίσης μας πηγαίνουν και σε πολλές εκπαιδευτικές εξορμήσεις. Δεν θα ήθελα ποτέ να αποχωριστώ το δημοτικό γιατί το νιώθω σαν δεύτερο σπίτι μου».

Ωρολογίδης Στυλιανός

9. «Οταν ήρθα σε αυτό το σχολείο ήμουν πολύ αναστατωμένος. Νόμιζα ότι δεν θα έκανα φίλους και ότι θα δυσκολευόμουν πάρα πολύ στα μαθήματα. Και τα δύο όμως αποδειχτήκαν λανθασμένα. Τώρα που είμαι στην έκτη δεν θα πρέπει να σκεφθώ έτσι για το γυμνάσιο. Θα φύγω έχοντας χαρά αλλά και λύπη διότι οι αναμνήσεις που μου άφησε θα μου είναι αξέχαστες»

Σαββουλίδης Κων/νος

10. «Από την πρώτη ημέρα πρώτη μέρα στο δημοτικό, έκανα φίλους και πέρασα αξέχαστες εμπειρίες. Πέρασα από ευχάριστα και δυσάρεστα στάδια. Ομως πάνω από όλα θέλω να θυμάμαι μερικές από τις ευχάριστες εμπειρίες, όπως τις εκπαιδευτικές εκδρομές με τις αξέχαστες δοκιμασίες και τα υπέροχα μαθήματα με τα αστεία, τα ανέκδοτα και τις ωραίες στιγμές. Θα μου μείνουν πολλές συναρπαστικές στιγμές, μέσα από αυτά τα έξι χρόνια στο δημοτικό, όπου και θα τα αποχωριστώ με ένα μεγάλο και γεμάτο συναίσθημα Αντίο!»

Μπούτου Μαρία

11. «Πέρασαν έξι χρόνια! Εξι χρόνια δημιουργικά, γεμάτα αναμνήσεις! Τι να πρωτοθυμηθώ; Μαθησιακές αγωνίες, επιτυχίες και αποτυχίες, φιλίες, γέλια, παιχνίδια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις… Δημοτικό μου σχολείο! Θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου και θα σε θυμάμαι με νοσταλγία. Είμαι σίγουρος ότι μου έχεις δώσει τη δύναμη και τα εφόδια να συνεχίσω στα πιο δύσκολα και απαιτητικά χρόνια του Γυμνασίου».

Τσαπτσίνος Ιωάννης

12. «Θυμάμαι την πρώτη μου ημέρα στο Δημοτικό σαν να ήταν χθες! Είχα χαθεί σε έναν τόσο μεγάλο χώρο, με τόσους ανθρώπους! Με τον καιρό εξοικειώθηκα με όλα αυτά τα καινούργια πράγματα, τα βιβλία, τα μαθήματα, τους συμμαθητές, τους δασκάλους. Τα αγάπησα και μου φάνηκε πως τα χρόνια έφυγαν όπως ένα ποτάμι που κυλά ορμητικά! Αντίο Δημοτικό, θα μου λείψεις!.»

Παπανικολάου Δημήτριος

13. «Οι αναμνήσεις μου από το Δημοτικό είναι οι περισσότερες ευχάριστες. Η επιτυχία μου στις εξετάσεις του τωρινού μου σχολείου, μου άλλαξε τη ζωή. Εδώ έκανα πολλές νέες παρέες και απόκτησα πολυάριθμους καλούς φίλους. Η επιθυμία μου να πάω στο Γυμνάσιο είναι τεράστια γιατί θέλω να δω από κοντά τις εγκαταστάσεις εκείνων των κτηρίων αλλά και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου».

Σταθόπουλος Θωμάς

14. «Αυτά τα έξι χρόνια θα μου μείνουν αξέχαστα. Ολες οι τάξεις ήταν ωραίες αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η τάξη μας ήταν γεμάτη από πολλά αστεία γεγονότα και γι’ αυτό περάσαμε καταπληκτικά. Όλοι οι δάσκαλοι και δασκάλες που είχα, είχαν διαφορετικούς χαρακτήρες και τρόπους διδασκαλίας. Άλλοι ήταν αστείοι και άλλοι πιο σοβαροί αλλά κάτι έμαθα από όλους. Τα έξι αυτά χρονιά του Δημοτικού πέρασαν πολύ γρήγορα και στεναχωριέμαι όταν σκέφτομαι ότι σε λίγο καιρό θα αποχωριστώ το δεύτερό μου σπίτι».

Κάτσιου Εριέττα

15. «Οταν μου είπαν ότι θα πήγαινα στο δημοτικό, πριν έξι χρόνια, δεν μου άρεσε η ιδέα. Αλλά μετά κατάλαβα ότι θα έκανα νέους φίλους και νέες γνωριμίες. Στην πρώτη τάξη γνώρισα κάποιους από τους σημερινούς καλυτέρους μου φίλους και στην Τετάρτη τάξη που αλλάξαμε τμήματα και ήρθαν ακόμα δύο παιδιά περάσαμε ακόμα πιο ωραία. Όμως η ωραιότερη τάξη είναι η έκτη, που έκανα ακόμα περισσότερους φίλους που περνάω καλά μαζί του. Αυτά τα έξι χρόνια έκανα πολλές γνωριμίες και έμαθα πολλά πράγματα».

Πανουσόπουλος Αρης

16 «Το δημοτικό τελειώνει, και θα πάω στο γυμνάσιο. μετά από πολλή προσπάθεια. Οι αναμνήσεις μου αλλά και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Νιώθω και χαρά και στεναχώρια. Νιώθω στεναχώρια γιατί θα αποχωριστώ την τάξη μου αλλά και το σχολείο μου που έχω ζήσει εκεί σχεδόν τη μισή μου ζωή. Νιώθω χαρά γιατί κατάφερα να πάω στο γυμνάσιο με ικανοποιητικούς βαθμούς».

Θεοδόση Αικατερίνη

Αυθεντικές, πειστικές, λογικές και συναισθηματικά φορτισμένες οι απόψεις των μαθητών. Απευθύνονται έμμεσα προς γονείς και δασκάλους και τους προτρέπουν να καθίσουν αυτοί στα θρανία και να αφουγκραστούν με προσοχή και υπευθυνότητα την δική διδασκαλία, να ακούσουν τη δική τους φωνή, μια ρεαλιστική φωνή που αποτυπώνει μια παιδαγωγική αρχή πως πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με τις ανάγκες των παιδιών τους και ιδιαίτερα την μόρφωσή τους. -Καλό Καλοκαίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου