ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Οι πραγματικές προθέσεις

γιώργος-λαμπράκης-οι-πραγματικές-προ-948575

Λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες τα σενάρια σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης εξακολουθούν να οργιάζουν. Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί ότι και να υποστηρίζουν σχετικά με το θέμα, δεν θα έχει την παραμικρή αξία μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής. Τώρα, όλα είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα. Είναι απλώς και μόνον τακτικισμοί που σκοπό έχουν αποκλειστικά και μόνο να βελτιστοποιήσουν τη θέση των κομμάτων την ώρα της κάλπης. Μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά στις έδρες των κομμάτων στη νέα Βουλή, τότε θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των διεκδικητών της εξουσίας και όχι μόνο.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και θα επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές λόγω του μπόνους των εδρών που καλλιεργεί εύλογες ελπίδες αυτοδυναμίας. Βέβαια στο ασταθές πολιτικό σκηνικό της χώρας μας όλα μπορούν, τελικά, να ανατραπούν. Αν, δηλαδή, η ΝΔ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω με κάποια συμμαχία, ίσως τελικά να αλλάξει ρότα, στο θέμα της αυτοδυναμίας. Μείζον θέμα για τη ΝΔ είναι να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Αυτό το σενάριο θα άλλαζε τα πάντα. Ακόμη και την επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη για δευτέρες κάλπες.

Το σενάριο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ότι τα κόμματα δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την επόμενη μέρα των εκλογών αν δεν γνωρίζουν πως κατανέμονται οι έδρες στη νέα Βουλή. Τότε θα προσδιοριστεί η μετεκλογική στρατηγική τους. Όσα υποστηρίζουν σήμερα σε σχέση με το ζήτημα του σχηματισμού ή μη κυβέρνησης και για προσφυγή σε νέα εκλογική αναμέτρηση είναι άνευ ουσίας.

Όλα δείχνουν πάντως ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε καθεστώς αβεβαιότητας και αναταραχής, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα θα κριθούν από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μάλιστα δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο των κυβερνήσεων ανοχής, που βέβαια στην περίπτωση της χώρας μας είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για πολιτική αστάθεια και για καταστάσεις που δεν θέλουν να βιώσουν οι πολίτες. Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότεροι εξ αυτών είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου