ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Ζητείται πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης

γιώργος-λαμπράκης-ζητείται-πρόταση-π-948013

Η κυβέρνηση πηγαίνει στις εκλογές, υπερασπιζόμενη το έργο της και υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιεί το 2019 πρέπει να συνεχιστεί. Η αντιπολίτευση, που υποτίθεται ότι θέλει να αλλάξει τα πράγματα, επί της ουσίας, δεν έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αλλαγής. Ουσιαστικά, δεν υπόσχεται κάτι διαφορετικό σε σχέση, με τη σημερινή κατάσταση. Απλά προσθέτει κάποιες βελτιώσεις.

Αυτό δεν είναι «ρεαλισμός» προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες «περιπέτειες». Απλώς ποντάρουν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για να κερδίσουν την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Εκλογικά αυτό μπορεί να αποδώσει. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε κυβερνητικές εναλλαγές, επειδή οι ψηφοφόροι ήθελαν να απαλλαγούν από κυβερνητικά σχήματα, τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες τους.

Όμως αυτό οδηγεί σε άτολμες πολιτικές προτάσεις που εγκλωβίζονται στα ίδια αδιέξοδα. Η απουσία πραγματικών οραμάτων και ρηξικέλευθων πολιτικών σχεδίων αποτελεί πραγματικό αγκάθι για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας. Τα κόμματα της κεντροδεξιάς υπερασπίζονται τις πολιτικές που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτοντας στις προτάσεις τους το ζητούμενο της ανάπτυξης.

Ωστόσο, τα λεγόμενα προοδευτικά κόμματα, που πιστεύουν ότι ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, να γίνει η κοινωνία πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, δεν καταθέτουν ανάλογες προτάσεις. Ο κόσμος έχει κουραστεί από τις ρήξεις που δεν έγιναν, από τις υποσχέσεις για ανατροπές που ουδέποτε ήρθαν, από τα μεγάλα λόγια που μετατράπηκαν σε μεγαλοπρεπείς κωλοτούμπες.

Στην πραγματικότητα, οι πολίτες έχουν τόση μεγάλη ανάγκη για αλλαγές. Τους έχει κουράσει το αφόρητο συναίσθημα της επισφάλειας. Τους αγανακτεί η αίσθηση ότι βρισκόμαστε διαρκώς σε κρίση. Δεν αντέχουν να τελειώνει ο μισθός πριν το τέλος του μήνα. Δεν θέλουν να αισθάνονται ότι «ζουν από τύχη». Δεν αντέχουν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία ερείπια. Να νοσηλεύονται σε τα νοσοκομεία όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Να τρέμουν από φόβο κάθε φορά που ενσκήπτουν ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης.

Γι αυτό πολλές φορές οι πολίτες είναι οργισμένοι. Γι αυτό δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Γι αυτό όντως θα στήριζαν μια πολιτική δύναμη που θα έδινε ξανά περιεχόμενο στην έννοια της προοδευτικής διακυβέρνησης που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Μόνο που αυτή η πρόταση λείπει και από την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, προς μεγάλη απογοήτευση του εκλογικού σώματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου