ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Τεράστια η δυναμική της ψήφου των νέων

γιώργος-λαμπράκης-τεράστια-η-δυναμικ-946243

Όλες οι ψήφοι έχουν την ίδια αξία. Δεν έχει καμιά σημασία εάν ο ψηφοφόρος είναι νέος ή ηλικιωμένος, άντρας ή γυναίκα, φτωχός ή πλούσιος. Αυτό που μετρά είναι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή μιας ηλικιακής κατηγορίας, τόσο περισσότερο επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους νέους. Γιατί σε αυτές τις εκλογές κρίνεται και δικό τους το μέλλον. Άρα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό και κατά συνέπεια θα πρέπει να ψηφίσουν. Διαφορετικά, άλλοι θα αποφασίσουν για αυτούς, και το πιο πιθανό είναι αυτές οι αποφάσεις να μην είναι προς το συμφέρον τους.

Κι αυτό γιατί αλλιώς ψηφίζουν οι μεγαλύτερες ηλικίες που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των νέων και αλλιώς οι νέοι που ζουν με την αγωνία για το αύριο, που βλέπουν τη δημόσια παιδεία να καταρρέει και το επαγγελματικό τους το μέλλον κάτι παραπάνω από άδηλο.

Το να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές μόνο οι μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή, αυτές που δεν αγωνιούν ιδιαίτερα για την ανάγκη αλλαγών στα υφιστάμενα δεδομένα, στην κοινωνία και την οικονομία και όχι η νέα γενιά που έχει άμεση ανάγκη αναφορικά στις πολυεπίπεδες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην στασιμότητα ή ακόμη και στην επιδείνωση της σημερινής κατάστασης.

Αντιθέτως, όσο περισσότεροι νέοι ψηφίσουν, προκειμένου να επηρεάσουν ουσιαστικά τις εξελίξεις, τόσο πιθανότερο είναι η κάλπη να βγάλει εκείνο το αποτέλεσμα που θα αντανακλά την αγωνία της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο.

Γι αυτό οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν, να μην περιφρονήσουν τις εκλογές. Να στηρίξουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που τους έπεισαν ότι οι θέσεις και οι προτάσεις τους μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα της νεολαίας και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Αν οι νέοι αδιαφορήσουν, θα έχουν χάσει την ευκαιρία να επηρεάσουν και γιατί όχι, να διαμορφώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Έχει μεγάλη σημασία να ψηφίσουν συνειδητά στις εκλογές και όχι για να εκτονωθούν. Να ψηφίσουν με βάση τις προτάσεις των κομμάτων και όχι την επικοινωνιακή τους προσπάθεια να κερδίσουν ψήφους. Οι νέοι έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όση φαντάζονται ότι έχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου