ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Στο επίκεντρο οι νέοι ψηφοφόροι

γιώργος-λαμπράκης-στο-επίκεντρο-οι-νέ-939763

Στο αφήγημα της σταθερότητας, μέσα από «ισχυρή εντολή» στην πρώτη κάλπη της 21ης Μαΐου, επιμένει στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με δεδομένη την αποστροφή του, ότι «μετράει και η τελευταία ψήφος», έχει δώσει εντολή για διαρκές απολογισμό πεπραγμένων, με έμφαση στην αναπτυξιακή, κοινωνική και προοδευτική γραμμή του «γαλάζιου» προγράμματος.

Στο μυαλό των επιτελών στο Μαξίμου είναι συγκεκριμένες ομάδες ψηφοφόρων, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις δημοσκοπικές μετρήσεις. Σε αυτές εντάσσονται οι νεότερες ηλικίες, στις οποίες έχει αυξημένη επιρροή ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ευάλωτες ομάδες, αλλά και οι γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετρήσεις έχουν δείξει πως ο γυναικείος πληθυσμός υπερέχει σημαντικά του ανδρικού στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Η στόχευση σε επιμέρους κοινωνικές κατηγορίες βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο της ΝΔ, ωστόσο, μετά την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου η προσπάθεια προσέγγισης των συγκεκριμένων ψηφοφόρων συστηματοποιείται.

«Ξέρω καλά ότι πολλοί συμπολίτες μας τα βγάζουν πέρα δύσκολα, ότι οι νέοι δυσκολεύονται σήμερα να αποκτήσουν στέγη», έχει πει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που έδωσε η κυβέρνηση του. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιστρατευθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τη ΝΔ να προβάλλει το προεκλογικό σλόγκαν «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά», αλλά και με τον Μητσοτάκη να εντείνει την παρουσία του σε δημοφιλείς πλατφόρμες.

Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί με το βλέμμα στους περίπου 430.000 νέους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστική η ψηφιακή καμπάνια του ΠΑΣΟΚ με παραλήπτες τους νέους. Από την πλευρά του το Μαξίμου, χρησιμοποιεί το μέτρο με την ονομασία «Σπίτι μου», που αφορά στη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 24 έως 39 ετών.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες βρίσκονται στο προεκλογικό επίκεντρο, με ενδεικτικές τις αναφορές κυβερνητικών στελεχών σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, με τον τίτλο «Φώφη Γεννηματά».

«Η ανάπτυξη δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, σημαίνει καλύτερα εισοδήματα», έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, συνδέοντας το αναπτυξιακό αφήγημα της κυβέρνησης του, συνολικά, με τη στήριξη της κοινωνίας. Κι αυτό γιατί θέλει να δείξει ότι το κόμμα του επικεντρώνει στους πιο ευάλωτους, στις νέες οικογένειες, που όπως επισημαίνεται, βρίσκονται στην προμετωπίδα του σχεδίου της επόμενης τετραετίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου