ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Ξεκάθαρος πολιτικός λόγος

γιώργος-λαμπράκης-ξεκάθαρος-πολιτικ-935419

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στέλνει μηνύματα διεύρυνσης, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει συνεργασίες κομμάτων πάνω σε προγραμματικές θέσεις.

Η ρήξη με το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και δεν αφήνει περιθώρια για μετεκλογικές συνεργασίες. Απίθανο θα πρέπει, επίσης, να θεωρείται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Ελληνική Λύση». Άλλωστε, το παράδειγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πρόσφατο και μας δείχνει τι δεν πρέπει να ξανασυμβεί στη χώρα.

Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλά για διεύρυνση, απευθύνεται στους αναποφάσιστους και στους απογοητευμένους από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτούς που είναι έτοιμοι ρίξουν την ψήφο τους σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη. Υπό την «απειλή» της ακυβερνησίας ή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι καλούνται να αλλάξουν στάση, την κρίσιμη ώρα.

Και πάλι όμως, η συγκεκριμένη τακτική δεν εγγυάται ποσοστό αυτοδυναμίας για τη ΝΔ. Ελπίζουμε να μην υπάρχουν στο μυαλό του πρωθυπουργού σκέψεις για μετακινήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των κοινοβουλευτικών εδρών. Οι μετακινήσεις πολιτικών στελεχών πρέπει να γίνονται πριν από τις εκλογές. Δεν μπορεί να κατεβαίνει ένας υποψήφιος με ένα κόμμα που έχει συγκεκριμένες θέσεις και αρχές, να ψηφίζεται από τον κόσμο, που πιστεύει στον ίδιο και στο πρόγραμμα του κόμματός του και αμέσως μετά τις κάλπες να μετεγγράφεται σε αντίπαλο κόμμα. Η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις. Όμως, δεν χρειάζεται κυβερνήσεις που θα στηρίζονται σε αποστάτες και σε πολιτικούς, που έχουν ως μοναδικό τους στόχο το ίδιον όφελος.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς που δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας βουβός κοινωνικός αναβρασμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνες για τα πολιτικά αδιέξοδα του τόπου, αλλά και η ΝΔ, που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κόσμου. Εν όψει των εκλογών, χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις, συγκεκριμένες προτάσεις και ρεαλιστικά προγράμματα. Όχι ασαφείς προσεγγίσεις του εκλογικού σώματος και ύποπτες σκέψεις για τη νομή της εξουσίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να το αντιληφθούν και να απευθυνθούν στην κοινωνία με θάρρος και καθαρό βλέμμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου