ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Δύσπιστο εκλογικό σώμα

γιώργος-λαμπράκης-δύσπιστο-εκλογικό-933182

Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να το αποτυπώσουν στο πραγματικό του μέγεθος, γιατί πάντα σταθμίζουν με βάση μια προηγούμενη κατάσταση. Τα κόμματα δεν μπορούν να το διαχειριστούν στην πραγματική του διάσταση. Τα ΜΜΕ το προσεγγίζουν, κυρίως, με πολιτικούς όρους καθώς πλησιάζουν εκλογές. Όμως, η τραγωδία στα Τέμπη διαμόρφωσε μια νέα πολιτική συνθήκη, που ακόμη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως τη δυναμική της. Όρισε ένα πριν και ένα μετά. Έφερε στο προσκήνιο μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Η τραγωδία στα Τέμπη και η αίσθηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ότι στη χώρα μας που διοικείται από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό, όπου υπάρχει ο συγκεκριμένος κρατικός μηχανισμός και η αντίληψη ότι τελικά «ζούμε από τύχη», έφεραν με ένταση στο προσκήνιο μια δυναμική με απρόβλεπτες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.

Ήταν η στιγμή μετά την οποία τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο ξανά. Και αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι ζούσαμε σε συνθήκες μιας επίπλαστης κανονικότητας. Η κοινωνική κρίση είναι ακόμη παρούσα, παρότι η χώρα μας έχει βγει από τις ακραίες συνθήκες των μνημονίων. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα εξουσίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η δυσπιστία και η ανασφάλεια κυριαρχούν.

Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι θυμωμένο. Θέλει να αντιδράσει. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εκπλήξεις σε αυτές τις εκλογές. Ότι μπορεί να ξαναζήσουμε ανατροπές ανάλογες με αυτές προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπως για παράδειγμα το 2012, όταν η ΝΔ ήρθε πρώτη αλλά με ποσοστό κάτω από 20%.

Μπορεί, δηλαδή, να επαναληφθούν εκλογικά αποτελέσματα που θα παραπέμπουν σε ένα νέο αχαρτογράφητο πολιτικό τοπίο. Να γίνουν μετακινήσεις ψηφοφόρων, που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Να προκύψουν πολιτικοί συσχετισμοί, που μέχρι πριν από λίγο καιρό φάνταζαν αδιανόητοι.

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, πρέπει επιτέλους να τοποθετηθούν δημόσια, με ειλικρίνεια και ρεαλισμό. Να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα των πολιτών, ειδικά των νέων, οι οποίοι θα προσέλθουν για πρώτη φορά στην κάλπη και δεν επηρεάζονται από υποσχέσεις και από πρακτικές ακραίας πολιτικής ρητορικής. Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να αναλογιστούν αν μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια το δύσπιστο εκλογικό σώμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου