ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Oι νέοι δείχνουν τον δρόμο

γιώργος-λαμπράκης-oι-νέοι-δείχνουν-τον-924568

Οι νέοι της χώρας πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις που πυροδότησε η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Η νεολαία απαιτεί δικαιοσύνη, να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες στους ηθικούς αυτουργούς της εκατόμβης των νεκρών, στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών. Οι μαθητές και οι φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το κακό που έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Οι νέοι έχουν ταυτιστεί με τους νεκρούς και τους τραυματίες της φονικής σύγκρουσης. Θα μπορούσαν να ταξιδεύουν με τη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία και να βρίσκονται στις θέσεις των φοιτητών που βρήκαν τραγικό θάνατο, ή που τραυματίστηκαν, όταν τα δύο τραίνα συγκρούστηκαν. Θα μπορούσαν οι δικοί τους γονείς να έχουν βυθιστεί στο πένθος, ή να ζουν ατέλειωτες ώρες βασανιστικής αγωνίας έξω από τη ΜΕΘ κάποιου Νοσοκομείου, περιμένοντας αισιόδοξα νέα από τους γιατρούς.

Αυτές οι σκέψεις ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της νεολαίας που εξακολουθεί να διαμαρτύρεται και να διεκδικεί την απόδοση δικαιοσύνης, στη μνήμη των θυμάτων της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στην ιστορία της χώρας μας.

Από την πρώτη στιγμή, οι νέοι έδειξαν πόσο βαθιά ευαισθητοποιημένοι είναι, πόσο τους συντάραξε το μοιραίο δυστύχημα. Στον τόπο της τραγωδίας νέοι άνθρωποι ήταν αυτοί που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό των διασωθέντων επιβατών. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική ώστε να βγουν από τα κατεστραμμένα βαγόνια τραυματισμένοι επιβάτες, μέχρι να φτάσουν στον τόπο της τραγωδίας τα σωστικά συνεργεία.

Τις επόμενες ώρες, όταν τα νοσοκομεία γέμισαν από τραυματίες και οι ανάγκες για αίμα αυξήθηκαν κατακόρυφα, οι νέοι ήταν – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – οι περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες. Φοιτητές ήταν οι πιο πολλοί στις ατέλειωτες ουρές, οι οποίες σχηματίστηκαν στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Φοιτητές ήταν οι πιο πολλοί εθελοντές αιμοδότες στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου για πρώτη φορά στα χρονικά συγκεντρώθηκαν 100άδες μονάδες αίματος μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο!

Αλλά και στη συνέχεια, όταν πέρασε το πρώτο μούδιασμα της κοινής γνώμης από τη θλίψη και την οργή που προκάλεσαν οι εικόνες σοκ από τον τόπο της τραγωδίας και οι αποκαλύψεις για την πλήρη διάλυση του ΟΣΕ, οι νέοι πήραν πρώτοι τη σκυτάλη των δυναμικών κινητοποιήσεων, που προκάλεσαν τις μαζικές διαμαρτυρίες των τελευταίων εβδομάδων με τα ατελείωτα «ποτάμια» των διαδηλωτών σε κάθε πόλη της ελληνικής επικράτειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου