ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Oταν ευημερούν οι αριθμοί

γιώργος-λαμπράκης-oταν-ευημερούν-οι-αρ-923645

Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 14% στο 6,5%. Εντυπωσιακή μείωση αν μη τι άλλο, όμως, η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς.

Ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε κάτω από το 7%, όμως, ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα παρέμεινε πάνω από το 12%. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Γενικός Δείκτης Τιμών ήταν στο 12%, όμως, αυτός στα τρόφιμα ήταν στο 13,5%. Δηλαδή, μειώνεται ο πληθωρισμός, αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%. Υψηλότερο κατά 25% ήταν το κόστος στα στερεά καύσιμα, ενώ σημειώθηκε πτώση 15,4% στο ηλεκτρικό ρεύμα και 34,7% στο φυσικό αέριο. Εκεί είναι, λοιπόν, το πρόβλημα και γι’ αυτό οι ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς.

Η καθημερινότητα των πολιτών έχει γίνει δυσβάσταχτη. Όποιος πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ ή ακόμη και στις λαϊκές αγορές, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του αδιεξόδου. Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία για τον γενικό πληθωρισμό. Η ουσία είναι ότι το market pass και τα άλλα κουπόνια που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται πριν καν μπουν στις τσέπες των πολιτών.

Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει χρήμα, έστω κι αν αυτό έχει και προεκλογικό χαρακτήρα. Όμως, η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα. Απαιτεί καίριες παρεμβάσεις, όπως οι αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή πρόστιμων στους μεσάζοντες από το χωράφι μέχρι το ράφι. Επιβάλει τη λήψη δραστικών μέτρων, όπως μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Το πιο βασικό είναι, ωστόσο, η αύξηση των εισοδημάτων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την απίστευτη ακρίβεια στα ράφια, την αύξηση των ενοικίων, τις μεγαλύτερες δόσεις των δανείων, το υψηλό κόστος στην ενέργεια. Η επικοινωνιακή προσπάθεια για τον μειωμένο πληθωρισμό είναι ατελέσφορη, όταν τα νούμερα ευημερούν, τη στιγμή που οι άνθρωποι δυστυχούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου