ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης : Κορυφαίος στόχος οι επενδύσεις

γιώργος-λαμπράκης-κορυφαίος-στόχος-ο-919408

Αν φέτος δεν επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, η οικονομία θα παραμείνει δέσμια των παθογενειών της. Οι προκλήσεις θα παραμείνουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Μεταξύ τους είναι και η εξέλιξη της πανδημίας. Όλα δείχνουν ότι είμαστε κοντά στην οριστική επικράτηση της ανθρωπότητας, στη μάχη με τον κορωνοϊό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και παράλληλα, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αμβλυνθούν, η ανάκαμψη του «επιχειρείν», η τόνωση των εισοδημάτων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η θετική πορεία του γενικότερου οικονομικού κλίματος θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Από την ελληνική κυβέρνηση προϋπολογίστηκε για φέτος ποσό ύψους 11 δις ευρώ, αναφορικά τις δημόσιες επενδύσεις. Έχει καταρτιστεί, επίσης, αναπτυξιακό σχέδιο έως το 2026, με βάση το οποίο η ελληνική οικονομία δεν θα στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό. Το σχέδιο αυτό βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, χωρίς μεγάλες επενδύσεις δύσκολα θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, καθώς και τα επίπεδα των μισθών. Οι χαμηλοί μισθοί που καταβάλλονται στη χώρα μας, κρατούν τους νέους δέσμιους μιας αδιέξοδης κατάστασης και ταυτόχρονα, λειτουργούν αποτρεπτικά, ως προς την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, το φορολογικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές, επιβαρύνοντας σημαντικά τους πολίτες. Ενδεχόμενη απουσία επενδύσεων θα διατηρήσει αυτές τις συνθήκες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ελληνική οικονομία, η οποία κινδυνεύει να παραμείνει εγκλωβισμένη στα διαχρονικά της αδιέξοδα.

Η κυβέρνηση διακηρύττει ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της βρίσκεται η μείωση φόρων και εισφορών. Στον ΕΝΦΙΑ έγιναν μειώσεις της τάξης του 13%, ενώ στη φορολόγηση επιχειρήσεων και φυσικών πρόσωπων οι μειώσεις έφτασαν το 7%. Όμως ο εκρηκτικός συνδυασμός των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, εκμηδενίζουν τις όποιες θετικές επιπτώσεις από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αναφορικά στις τιμές των καυσίμων και στην όγδοη θέση, παγκοσμίως, λόγω της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία φτάνει το 60%. Εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα στην Ελλάδα, θα ξεπεράσουν φέτος τα 4 δις ευρώ, όταν το 2008 ήταν 2,8 δις!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου