ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Δημοσκοπικές εκτιμήσεις και η ώρα της κάλπης

γιώργος-λαμπράκης-δημοσκοπικές-εκτι-914353

Έκδηλη είναι η αγωνία των δημοσκόπων να εξάγουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τα πολιτικά πράγματα της χώρας και κυρίως να κάνουν προβλέψεις για τις επερχόμενες εκλογές. Προσπαθούν να δουν τις τάσεις που καταγράφονται, τις αυξομειώσεις που ίσως δείχνουν μια κρίσιμη μετατόπιση του εκλογικού σώματος και να σταθμίσουν τα δεδομένα. Η δουλειά των δημοσκόπων κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ιδίως όταν εμπεριέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθείς ότι «κατασκευάζεις» εκτιμήσεις για να χειραγωγήσεις την κοινή γνώμη.

Μία δημοσκόπηση εντοπίζει τη δυναμική της «στιγμής» που μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των εκλογών. Κι αυτό γιατί ο ψηφοφόρος αλλιώς απαντά σε μια δημοσκόπηση και αλλιώς θα ψηφίσει στην κάλπη. Στη δημοσκόπηση απαντά με βάση τη δυναμική της επικαιρότητας αλλά και με βάση την επιθυμία του να «στείλει μήνυμα» στους κατάλληλους αποδέκτες. Μπροστά στην κάλπη λειτουργεί λιγότερο θυμικά. Αποφασίζει με μεγαλύτερη επίγνωση όσων διακυβεύονται, σε βάθος τετραετίας.

Γι αυτόν τον λόγο κάποιες στιγμές οι ψηφοφόροι κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από ότι οι δημοσκοπήσεις. Στις εκλογές του 2019, για παράδειγμα, όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που αποτυπώθηκε τελικά στην κάλπη. Αυτό είναι απολύτως λογικό αφού πλήρωσε το πολιτικό κόστος της μνημονιακής του πολιτικής. Στις εκλογές τα πήγε καλύτερα από ότι εκτιμούσαν οι δημοσκόποι γιατί το εκλογικό σώμα επηρεάστηκε από την προεκλογική ρητορική της Κουμουνδούρου περί κινδύνου επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας.

Έτσι και τώρα εκτιμάται ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν επακριβώς τις πραγματικές πολιτικές συνθήκες. Δεν καταγράφουν, δηλαδή, με σαφήνεια τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών. Ούτε τις πραγματικές επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ζωής, λόγω της ακρίβειας, των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της «έκρηξης» του πληθωρισμού.

Δεν «σταθμίζουν» οι δημοσκοπήσεις τον τρόπο με τον οποίο πώς θα αντιμετωπίσουν τα κομμάτια του εκλογικού σώματος το διακύβευμα της κυβέρνησης για την ανάγκη πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στον τόπο και το διακύβευμα της αντιπολίτευσης για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, πλησιάζει η ώρα για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων τόσο ως προς τις εκτιμήσεις των εταιριών δημοσκοπήσεων, όσο και για τις πραγματικές προθέσεις του εκλογικού σώματος. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει και όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου