ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Επιβάλλεται αλλαγή στρατηγικής σε λιανεμπόριο και αγροτική παραγωγή

γιώργος-λαμπράκης-επιβάλλεται-αλλαγ-913518

Οι καταναλωτές όσο συνεχίζουν να βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται, τόσο αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές τους και να αναζητούν φθηνότερα, μη επώνυμα προϊόντα, ενώ παράλληλα, προτιμούν κυρίως τις συμφέρουσες προσφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, οι καταναλωτές αξιολογούν ιδιαίτερα προσεκτικά τις επιλογές τους, με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και δεν παρασύρονται από τον βομβαρδισμό του μάρκετινγκ.

Οι καταναλωτές προχωρούν συνεχώς σε περικοπές δαπανών, συγκρίνουν μανιωδώς τις τιμές, αλλάζουν δραματικά τις αγοραστικές τους συνήθειες και προσαρμόζονται αναγκαστικά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση ως απόρροια του πόλεμου στην Ουκρανία.

Η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών επηρεάζει άμεσα τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, που συνεχίζουν να υποχωρούν τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο. Η υφιστάμενη κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς, ότι οι περισσότερες εταιρίες θα παραμείνουν υπό ασφυκτική πίεση. Αν, μάλιστα, ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει κάτω από το 5%, τα δεδομένα για τους λιανεμπόρους θα επιδεινωθούν, καθώς θα προκύψουν επιπρόσθετα προβλήματα ρευστότητας έναντι των προμηθευτών τους. Από την άλλη μεριά, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους θα συρρικνώσει τα περιθώρια κέρδους.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται επιβάλλουν τη λήψη αποφάσεων για την αλλαγή στρατηγικής στο λιανεμπόριο, ενώ οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο και ηλιέλαιο. Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει λιγότερο από το μισό της κατανάλωσης. Το μαλακό σιτάρι αξιοποιείται κυρίως στη παραγωγή αλεύρων και μαζί με το καλαμπόκι είναι οι βασικές πρώτες ύλες στην παρασκευή ζωοτροφών. Κατά συνέπεια, γίνεται αντιληπτή η σημασία τους στη βιομηχανία τροφίμων και στη διατροφική αλυσίδα, γενικότερα.

Εθνικός στόχος έπρεπε να είναι η αύξηση της παραγωγής στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, μέσω της άμεσης ενίσχυσης των καλλιεργητών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι ήδη επιβαρύνονται με το δυσβάστακτο κόστος χρήσης λιπασμάτων, ηλεκτρικού ρεύματος και ζωοτροφών. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να μετριαστούν πιθανές δραματικές επιπτώσεις στην χώρα μας, εξαιτίας της εξάρτησης της Ελλάδας από τις εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου