ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Η κοινωνική απειλή του πληθωρισμού

γιώργος-λαμπράκης-η-κοινωνική-απειλή-912847

Η πορεία του πληθωρισμού έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Ο πληθωρισμός, όταν αυξάνεται με τους ρυθμούς που καταγράφθηκαν στην Ευρωζώνη τους προηγούμενους μήνες, παύει να αποτελεί μια απλή οικονομική παράμετρο. Μετατρέπεται σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς πλήττει πρώτα και κύρια τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το διαθέσιμο εισόδημα.

Κατά συνέπεια, οι οικονομικά αδύναμοι αναγκάζονται να περιορίζουν τις αγορές προϊόντων που θεωρούνται απαραίτητα. Είναι σαν να γίνεται μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων με χαμηλές μηνιαίες απολαβές, που βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται δραματικά, μέρα με τη μέρα.

Παράλληλα, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα, συνολικά, στην ελληνική οικονομία με τις πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πληθωρισμός πάνω από το 7% σημαίνει αύξηση του λειτουργικού κόστους, το οποίο μεταφέρεται στις τιμές των προϊόντων που φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όταν ξεκίνησε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού, υπήρχαν κάποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις, ότι επρόκειτο για συγκυριακό φαινόμενο, που προκάλεσαν έκτακτες καταστάσεις, όπως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, λόγω πανδημικής κρίσης και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και όλα δείχνουν ότι βιώνουμε το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η λήψη δραστικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και κατά συνέπεια σε αύξηση της ανεργίας, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Η ελληνική κοινωνία, που βίωσε απερίγραπτες καταστάσεις από την «έκρηξη» της ανεργίας κατά την περίοδο των μνημονίων, δεν μπορεί να ζήσει ξανά το ίδιο δράμα.

Απαιτείται, λοιπόν, μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην ζήσουμε και πάλι μια νέα οικονομική και οικονομική κρίση. Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να ξεκινούν από παρεμβάσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και να φτάνουν έως κάποιες ευρύτερες συμφωνίες με τους παράγοντες της αγοράς για τη συγκράτηση της ανοδικής πορείας βασικών αγαθών. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το πρόβλημα θα συνεχίσει να γιγαντώνεται και τα αδιέξοδα της κοινωνίας θα συνεχίσουν να διευρύνονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου