ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Συγκρουσιακό κλίμα

γιώργος-λαμπράκης-συγκρουσιακό-κλίμ-909821

Σε δύο βασικούς άξονες θα εξακολουθήσει να κινείται το συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Τα κομματικά επιτελεία ακονίζοντας τα «όπλα» τους στην αφετηρία της τελικής ευθείας για τις εθνικές κάλπες. Οικονομία και παρακολουθήσεις «σέρνουν» εδώ και εβδομάδες τον χορό της σκληρής αντιπαράθεσης και όλα δείχνουν ότι αυτά τα θέματα θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον της αντιπαράθεσης και να ρίχνουν λάδι στη φωτιά της πολιτικής όξυνσης, μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι τις εκλογές.

Τόσο στο επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και σε αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεκδικούν το «πλεονέκτημα» σε αυτή την άτυπη έστω προεκλογική περίοδο, προσδοκώντας ότι οι συνθήκες ακραίας πόλωσης, που ήδη έχουν καλλιεργηθεί, θα προσδώσουν στα δύο «στρατόπεδα» κέρδη ουσίας, αλλά και επικοινωνιακά.

Έπειτα από πέντε ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (υπόθεση που δημοκοπικά δεν έχει διαφοροποιήσει – επί της ουσίας – την απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ), ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει απαντήσεις, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι εγγυάται τη διαφύλαξη των θεσμών, απέναντι στην τοξικότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, που κινήθηκε σε ρυθμούς σκληρού ροκ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του αναγνωρίζει τα λάθη της και προσπαθεί να τα διορθώσει, ενώ παράλληλα επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα έγιναν επί δικής του διακυβέρνησης, ειδικά εις ότι αφορά στην ποινική αντιμετώπιση των ζητημάτων εμπορίας, χρήσης και κατοχής κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης.

Το δεύτερο επιχείρημα του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στο ότι το πρόβλημα των «εργαλείων» παρακολούθησης δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς και ότι δεν γίνονταν παρακολουθήσεις μόνο επί ΝΔ. Το τρίτο επιχείρημα είχε να κάνει με τις ευθείες βολές της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για «εργαλειοποίηση» ενός σημαντικού θέματος, «χωρίς τεκμήρια», ενώ τέθηκε και ζήτημα εθνικής ασφάλειας μετά τα δημοσιεύματα για παρακολούθηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν νιώθει να πιέζεται ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο θέμα και παραπέμποντας στην Δικαιοσύνη, θέλει να το βγάλει από τον δημόσιο διάλογο, επικεντρώνοντας σε πεδία αντιπαράθεσης τα οποία θεωρούνται πιο εύκολα διαχειρίσιμα από επικοινωνιακής πλευράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου