ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Δυσοίωνες προβλέψεις

γιώργος-λαμπράκης-δυσοίωνες-προβλέψ-909328

Την προηγούμενη χρονιά η ελληνική οικονομία κατέγραψε αναπτυξιακό πρόσημο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών. Αυτό έγινε εξαιτίας, κυρίως, των εντυπωσιακών στοιχεία στον τουρισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, παραμένουν τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Μια νέα οικονομική κρίση πλήττει ήδη τις αγορές και την καθημερινότητα των πολιτών.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, τροφοδοτούμενος από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πορεία των τιμών στην ενέργεια. Ο πληθωρισμός οδήγησε σε άνοδο τα επιτόκια, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού και αποπληρωμής του χρέους, χωρών όπως η Ελλάδα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πολλαπλασιάζεται η αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και αυξάνουν οι κίνδυνοι για μια νέα κρίση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη, προβλέπονται για το 2023 ύφεση και χαμηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί για αρκετές χώρες. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε και στη χώρα μας, ακόμη και εάν δε χρειάζεται να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με υψηλό επιτόκιο.

Βλέπουμε, ωστόσο, τους κινδύνους που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνθήκη, που δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αντοχές των νοικοκυριών. Τα περιθώρια των όποιων παρεμβάσεων για την οικονομική ενίσχυση των αδυνάμων δεν είναι απεριόριστα.

Ταυτόχρονα, οι προϋποθέσεις που δημιουργεί το διεθνές περιβάλλον γίνονται όλο και πιο αρνητικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε δραματικά στο να ομονοήσει για τη λήψη μέτρων, ενώ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μπορούν να πάρουν απρόβλεπτη τροπή ανά πάσα στιγμή.

Κατά συνέπεια, δεν επιτρέπεται ο παραμικρός εφησυχασμός. Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και στην Ελλάδα ζούσαμε με την αυταπάτη ότι δεν θα μας επηρεάσει. Πρέπει να προετοιμαστούμε για να μην πληρώσει βαρύ τίμημα η κοινωνία από την κρίση που εξελίσσεται, για να μην ακυρωθούν τα όποια θετικά βήματα έχουν γίνει στον τομέα της μείωσης της ανεργίας, καθώς και σε τομείς της οικονομίας που οικοδομούν το μέλλον της χώρας, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις. Αυτή η προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει σε σκηνικό ακραίας προεκλογικής πόλωσης. Απαιτείται συνεννόηση, διάλογος και ένα σχέδιο δράσης που θα έχει στο επίκεντρο του τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου