ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Λαμπράκης: Συνθήκες ασφυκτικής πίεσης

γιώργος-λαμπράκης-συνθήκες-ασφυκτικ-906920

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημικής κρίσης, ο απολογισμός, σε ότι αφορά στη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, εξακολουθεί να προκαλεί απογοήτευση. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει οξύ, ενώ η μοναδική διαδικασία που «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς είναι αυτή της πρόσληψης επικουρικού προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Βόλου, όπου τα κενά τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, μετακινήσεων και παραιτήσεων λόγω κόπωσης, γιατρών αλλά και νοσηλευτών, καλύπτονται οριακά. Το εναπομείναν προσωπικό του «Αχιλλοπουλείου», που στην πλειοψηφία του είναι γερασμένο, προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με εξαντλητικές βάρδιες και εφημερίες, που δοκιμάζουν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής και με αφόρητη ψυχολογική πίεση στις δομές της πρώτης γραμμής, όπως τα Επείγοντα, όπου τα ιατρικά κενά καλύπτονται μόλις σε ποσοστό 50%.

Πάνω από 70 υγειονομικοί και όχι μόνο, τέθηκαν πέρυσι εκτός υπηρεσίας, είτε λόγω αναστολής εργασίας, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης από το ΕΣΥ. Στον αντίποδα, έγιναν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που ωστόσο δεν είναι δυνατό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και να υποκαταστήσει τους πολύπειρους γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι είναι εκτός ΕΣΥ.

Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, με την προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για 3.700 προσλήψεις νοσηλευτών. Ωστόσο, μόλις 32 νοσηλευτές αντιστοιχούν στο Νοσοκομείο του Βόλου, με βάση τη σχετική προκήρυξη, ενώ τα κενά ξεπερνούν τα 230, με βάση τον οργανισμό λειτουργίας του «Αχιλλοπουλείου»!

Οι προκάτοχοι της παρούσας κυβέρνησης υποσχέθηκαν χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Επί της ουσίας, όμως, προσελήφθησαν συμβασιούχοι, στην πλειοψηφία τους. Βασικές ιατρικές και νοσηλευτικές ειδικότητες παραμένουν ακάλυπτες, ενώ τα τεράστια κενά επιχειρείται να καλυφθούν με αλχημείες, όπως οι μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία.

Ενδεχόμενη αύξηση νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου οι παθολογικές κλινικές πιέζονται από την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης, επιτείνει τις ανησυχίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη διαχείριση ενός πιθανού νέου πανδημικού κύματος, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες παραμένουν μεγάλες και ενώ η αποδυνάμωση του “Αχιλλοπουλείου”, είτε λόγω αποχωρήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων, καλά κρατεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου