ΑΛΜΥΡΟΣ

Ο Αλμυρός γιορτάζει την απελευθέρωσή του

ο-αλμυρός-γιορτάζει-την-απελευθέρωσή-410532

Διήμερο εκδηλώσεων στις 17 και 18 Αυγούστου από το Δήμο

Την επέτειο απελευθέρωσής του τιμά ο Αλμυρός με διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Αυγούστου. Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή του από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή του από τις ελληνικές.

Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στο δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό.

Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές.

Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία: «Οφείλουμε ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της Ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα Αλμυριώτικα χώματα», αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 17 Αυγούστου

07:30 π.μ.: Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αλμυρού Πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

09:45 π.μ.: Πέρας προσέλευσης στο Ναό της Δημοτικής Αρχής, των Στρατιωτικών, των Αστυνομικών και των Πολιτικών Αρχών, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

10:00 π.μ.: Επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των Οργανώσεων και των Συμπολιτών.

Αμέσως μετά τη δοξολογία θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η κα Μαρία Ούτα, Φιλόλογος.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων. Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας και ο Εθνικός Ύμνος

08:30 μ.μ.: Θα πραγματοποιηθεί το 16ο Χορωδιακό Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού. Κυριακή

18 Αυγούστου

08:30 μ.μ.: Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας, στην Κεντρική Πλατεία Αλμυρού.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παρευρεθούν

• Ο κλήρος

• Ο Δήμαρχος

• Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

• Οι Στρατιωτικές, οι Αστυνομικές και οι Πολιτικές Αρχές καθώς και οι Οργανισμοί Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου μαζί με το Προσωπικό τους

• Οι Οργανώσεις και οι Σύλλογοι μαζί με τα Μέλη τους

• Οι Συμπολίτες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου