ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενίσχυση 31 εκατ. ευρώ για αγροτικές αποζημιώσεις

ενίσχυση-31-εκατ-ευρώ-για-αγροτικές-απο-946688

Ποια προϊόντα θα αποζημιωθούν

Το ποσό των 31 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν για αποζημιώσεις αγροτών λόγω των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας..

Η κρατική ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα είναι ανοιχτή σε αγροτικούς παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως τα αχλάδια, ο κρόκος Κοζάνης, ο καπνός και τα μελισσοκομικά προϊόντα.

Θα αποζημιωθούν οι επιλέξιμοι δικαιούχοι για μέρος του πρόσθετου κόστους παραγωγής που προέκυψε λόγω της αύξησης της τιμής της ενέργειας και άλλων εισροών και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες, που συνδέονται με την τρέχουσα κρίση.

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό «πακέτο» των 31 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για τις κρατικές ενισχύσεις, που ισχύει από τις 9 Μαρτίου 2023 για τη στήριξη μέτρων σε τομείς, που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση και τη Μετάβαση. Ειδικότερα, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου