ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χαράλαμπος Αραμπατζής: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης»

χαράλαμπος-αραμπατζής-η-ελλάδα-μπορ-942954

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας μιλά για το «παιδί» του, τη «Φεραία Γη», που έχει κατακλύσει τη διεθνή αγορά με αρωματικά φυτά

Συνέντευξη – παρουσίαση ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η «Φεραία Γη» είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε το 1994 στο Αερινό Μαγνησίας και αποτελεί μια από τις πλέον γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική εταιρίαν που ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών ρίγανης, θυμαριού, φασκόμηλου και τσαγιού του βουνού, καθώς και κάποιων παραδοσιακών ποικιλιών οσπρίων.

Ως παραγωγική επιχείρηση η «Φεραία Γη» εγκατέστησε και διατηρεί μέχρι σήμερα καλλιέργειες σε ιδιόκτητη έκταση 60 εκταρίων, έχοντας δημιουργήσει ολοκληρωμένη τεχνογνωσία, ξεκινώντας από τη δημιουργία πολλαπλασιαστικού υλικού και την καλλιέργεια μέχρι την συγκομιδή, την επεξεργασία και τη διαχείριση των βοτάνων.

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έως τη δεκαετία του ‘90 δεν υπήρχαν οργανωμένες παραγωγικές επιχειρήσεις αρωματικών φυτών, η «Φεραία Γη» σχεδίασε και κατασκεύασε εξ ολοκλήρου τον μηχανολογικό εξοπλισμό της συγκομιδής και της επεξεργασίας των βοτάνων, πράγμα που την βοήθησε στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της.

Το 2008, προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής, συσκευάζοντας τα προϊόντα σε διάφορες συσκευασίες για χρήση χονδρικής, αλλά και λιανικής πώλησης.

Το 2010, η επιχείρηση ξεκίνησε την εξαγωγική της δραστηριότητα και μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να εδραιωθεί σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, σε

τρεις πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά.

Από το 2014, υλοποιεί πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας με επιλεγμένους παραγωγούς στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, πετυχαίνοντας τη βέλτιστη ποιότητα των προϊόντων, αλλά και την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων σε κάθε είδος.

Το Μάιο του 2016, έλαβε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το Προϊόν «ΕΝΝΕΑ Organic Mediterranean Tea» για τη μέθοδο παρασκευής του ροφήματος, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία «Luxury» προϊόντων, με στόχο την είσοδο στις αγορές των Extra Premium προϊόντων.

Από τα τέλη του 2017, η εταιρεία λειτουργεί στις νέες εγκαταστάσεις της στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, με σύγχρονες γραμμές παραγωγής και μεγάλη χωρητικότητα, για να μπορεί να διαχειρίζεται με ασφάλεια τον όγκο των προϊόντων της.

Η «Φεραία Γη» φέρει την υπογραφή του Χαράλαμπου Αραμπατζή. «Μπολιασμένος» ο ίδιος με τη γη, έχοντας διορατικότητα, αποφασιστικότητα, μα πάνω απ’ όλα μεράκι και αγάπη για ό,τι παράγει η γη, έβαλε τα θεμέλια και σήμερα το «παιδί του» μεγαλουργεί, έχοντας κατακλύσει τη διεθνή αγορά.

Ενεργός πολίτης, με πετυχημένη πορεία στην Αυτοδιοίκηση, ο Χαράλαμπος Αραμπατζής, στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

«Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του νομού Μαγνησίας», λέει ο ίδιος. «Με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, αλλά και με όσα συνολικά έχουν πλήξει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, νιώθω βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, αλλά και τιμή συνάμα να μπω στην μάχη και να παλέψω για τον τόπο μας, για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Διεκδικώ την ψήφο των πολιτών με σεβασμό για την αλλαγή και για τη δικαιοσύνη που μας αξίζει», επισημαίνει επίσης.

Στόχος του να εκφράσει τις αγωνίες των ανθρώπων της υπαίθρου, να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, ώστε ο πρωτογενής τομέας να γίνει η «ατμομηχανή» της εθνικής και τοπικής οικονομίας.

Πιστεύει στις δυνατότητες των παραγωγών και εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης, με τη Μαγνησία να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό.

Αλλωστε το παράδειγμα της «Φεραίας Γης» του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει ακράδαντα, ότι υπάρχουν προϋποθέσεις εκπλήρωσης του στόχου.

Πως ξεκίνησε η «Φεραία Γη»; Υπήρχε αγροτική παράδοση στην οικογένεια, κάποια ιδιαίτερη αγάπη στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ένα κενό στην αγορά, η προσπάθεια αναβάθμισης της παραγωγής;

Η «Φεραία Γη» ξεκίνησε όταν τελειώνοντας τις σπουδές μου ως τεχνολόγος γεωπόνος επέστρεψα στο Βελεστίνο για να συνεχίσω και να εκσυγχρονίσω την οικογενειακή αγροτική παραγωγή. Από το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα περάσαμε στα αρωματικά φυτά και τα όσπρια και σε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια. Δεν ήταν εύκολη αυτή η στροφή κυρίως λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας ειδικά πριν 25 χρόνια που ξεκινήσαμε.

Ποια είναι τα βασικά προϊόντα της επιχείρησης;

Η Terra Ferea παράγει αρωματικά φυτά και όσπρια χρησιμοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό από παραδοσιακές Ελληνικές ποικιλίες και πληθυσμούς.

Στη ρίγανη συγκεκριμένα, καλλιεργούμε κλώνους που έχουμε επιλέξει από τα περισσότερα βουνά της Ελλάδας με συγκεκριμένα αρωματικά κριτήρια, δημιουργώντας έτσι μοναδικά χαρμάνια που μας χαρακτηρίζουν στην αγορά.

Για το τσάι του βουνού η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας είχε μια μεγάλη παράδοση που την αξιοποιήσαμε και εγκαταστήσαμε τις φυτείες μας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αξία της ρίγανης;

Σε συνεργασία με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς που τους έχουμε αρωγούς από την πρώτη στιγμή του εγχειρήματος μας καταλήξαμε ότι τα 4 βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την αξία της ρίγανης είναι τα εξής:

  1. Καθαρότητα – Νόθευση.
  2. Περιεκτικότητα σε Αιθέριο Έλαιο
  3. Κοκκομετρία
  4. Χρώμα

Όλα τα χαρμάνια της TerraFerea παίρνουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία με τον εξής χαρακτηρισμό: Έξτρα καθαρή, εξαιρετικά μυρωδάτη, μεσοτριμμένη, με σκούρο πράσινο χρώμα.

Έχετε και εξαγωγική δύναμη. Πως τα καταφέρατε και ποιοι είναι οι στόχοι σας.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η παγκόσμια αγορά έχει ανάγκη από ποιοτικά προϊόντα τολμήσαμε να τα προσφέρουμε στο εξωτερικό και σε ένα μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει. Έχουμε συμμέτοχη σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων από το2011 και σε συνεργασία με άλλες εξαγωγικές επιχειρήσεις καταφέραμε να φτάνει η τριμμένη μας ρίγανη σε πάνω από 12 χώρες. Τα προϊόντα μας σήμερα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% καταλήγουν στο εξωτερικό.

Ο στόχος μας για το μέλλον είναι όλη η γκάμα των προϊόντων μας να είναι βιολογικής γεωργίας, γιατί εκτός από ότι αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο πώλησης, είναι και προσωπική μας επιλογή – χρέος προς το περιβάλλον και τους καταναλωτές.

Πως διαφαίνεται το μέλλον; Πιστεύεται και ως επιστήμονας ότι πρέπει να γίνει στροφή σε άλλου είδους καλλιέργειες; Πρέπει η Ελλάδα, η Μαγνησία να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες πλην των γνωστών και παραδοσιακών;

Φυσικά και πρέπει να γίνει στροφή και κυρίως σε καλλιέργειες που παράγουν διατροφικά προϊόντα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης!!! Ήδη αυτό έχει ξεκινήσει και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι γίνεται από εκπαιδευμένους νέους ανθρώπους με «ανοιχτό μυαλό» και νοοτροπία συνεργασίας. Στον νομό μας, από τη Ζαγορά μέχρι τη Βρύναινα και από την Αργαλαστή μέχρι τα Κανάλια υπάρχουν Ομάδες Παραγωγών σε πολλά αγροτικά προϊόντα που πετυχαίνουν άριστα αποτελέσματα στις δύσκολες αυτές μέρες. Λειτουργεί άριστα συνεργασία της παραγωγής με τη μεταποίηση και υπάρχουν και πολλές συνέργειες μεταξύ Ομάδων διαφορετικών προϊόντων μιας και σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες είναι οι ίδιες αγορές. Στην αγορά του FOOD SERVICE για παράδειγμα τοποθετούνται το κρασί, η φέτα, η ρίγανη, τα μήλα αλλά και οι ξηροί καρποί και οι ελιές και το λάδι. Ποιο απ’ αυτά τα προϊόντα δεν παράγεται στη Μαγνησία; Και μάλιστα στα περισσότερα απ’ αυτά τα προϊόντα υπάρχουν επιχειρήσεις του συγκαταλέγονται στις καλύτερες στο είδος τους σε όλη την Ελλάδα!!!

Η «Φεραία Γη» φέρει την υπογραφή του Χαράλαμπου Αραμπατζή. «Μπολιασμένος» ο ίδιος με τη γη, έχοντας διορατικότητα, αποφασιστικότητα, μα πάνω απ’ όλα μεράκι και αγάπη για ό,τι παράγει η γη, έβαλε τα θεμέλια και σήμερα το «παιδί του» μεγαλουργεί, έχοντας κατακλύσει τη διεθνή αγορά

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου