ΑΓΡΟΤΙΚΑ

SOS εκπέμπουν Πήλιο και κάμπος: Αγρότες έχουν ανοίξει «πόλεμο» με αρουραίους

sos-εκπέμπουν-πήλιο-και-κάμπος-αγρότες-έ-942838

Επιδρομές τρωκτικών προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες – Δεν αποζημιώνονται οι αγρότες από τον ΕΛΓΑ

Της Βάσως Κυριαζή

«Πόλεμο» με ποντίκια και αρουραίους έχουν ανοίξει αγρότες στη Μαγνησία που εκπέμπουν SOS, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των καταστροφών, που έχουν προκληθεί από τρωκτικά σε καλλιέργειες στα χωριά του Πηλίου και στα χωριά του κάμπου.

Γεωπόνοι μεταφέρουν μία εικόνα αποκαρδιωτική και χτυπούν καμπανάκι, υπογραμμίζοντας ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί και συνεχίζουν να προκαλούνται σε καλλιέργειες είναι μεγάλες.

Οι αγρότες εκτιμούν ότι το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες ,εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης του πληθυσμού ειδικά των ποντικιών, που δεν αντιμετωπίζονται πλέον ούτε με ειδικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται σε ένα μείζονος σοβαρότητας πρόβλημα, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Ενας επιπρόσθετος λόγος είναι ότι οι βροχές δεν ήταν φέτος αρκετές.

Σε έναν κάμπο που δεν έχει υγρασία μέσα, δημιουργούνται συνθήκες πολλαπλασιασμού των τρωκτικών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί στο Πήλιο μεταβαίνουν στα χωράφια και ανακαλύπτουν σχεδόν ξεχερσωμένα ειδικά τα μικρά δέντρα, ενώ στον κάμπο αγρότες βρίσκουν άνω – κάτω τις εκτάσεις τους σπαρμένες με τριφύλλια και σιτάρια.

Καθημερινά προκαλούνται σοβαρές καταστροφές και αρνητικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, στο περιβάλλον, στην οικονομική κατάσταση των παραγωγών και στο κόστος των προϊόντων. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ αυτές οι ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Λέγεται ότι αρκετοί καλλιεργητές εξαιτίας της επέλασης ποντικιών και αρουραίων, που έχουν βάλει «στο μάτι» τις παραγωγές ζωοτροφών, αναγκάζονται να σπείρουν για δεύτερη φορά τα χωράφια τους. Ο πολλαπλασιασμός των τρωκτικών οφείλεται κυρίως στην ανομβρία.

«Ζητάμε από την πολιτεία να προχωρήσει μία έρευνα για το πως να καταπολεμηθούν ή πως να τα ραντίσουμε. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν οι τιμές των ζωοτροφών. Με ειδικά φάρμακα καταπολεμούνται, αρκεί να πάρουμε έγκριση από το υπουργείο», λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, αν και ακόμη και το ποντικοφάρμακο, είναι σχεδόν ακίνδυνο για τα τρωκτικά, αφού η δραστική του ουσία, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία έχει μειωθεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι ψεκασμοί να μην αποδίδουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν οι αγρότες.

Η καταστροφή των καλλιεργειών συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση για τους αγρότες και κατ’ επέκταση αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας και οι μπούφοι

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προς το τέλος του 2022, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί μία νέα πρωτοποριακή μέθοδος, που δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες και απέδωσε.

Αφορά σε πρόγραμμα που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, που αντιμετώπισαν αντίστοιχο θέμα με την εμφάνιση ποντικιών.

Πρόκειται για μία φυσική μέθοδο για την εξολόθρευση των τρωκτικών, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή μέθοδο θα φτιάξουν -στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα τρωκτικά- σπιτάκια για το νυχτερινό αρπακτικό Τυτώ που μοιάζει με τον «μπούφο» της ελληνικής περιφέρειας, και αυτό με τη σειρά του θα κυνηγάει τα τρωκτικά, καθώς αποτελούν θήραμα για αυτά τα πουλιά.

Η πρωτοπόρος χώρα σε αυτή την προσέγγιση υπήρξε το Ισραήλ, καθώς διαθέτει εθνικό πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών από το 1980.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με την οικολογία και την άγρια πανίδα, το νυκτόβιο αρπακτικό Τυτώ, είναι ένας δυναμικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυνηγός, με λεία σχεδόν αποκλειστικά τα τρωκτικά και μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της επίθεσής τους στις καλλιέργειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου