ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Στα ύψη το γάλα, μηδέν κέρδος στον παραγωγό

σε-απόγνωση-οι-κτηνοτρόφοι-στα-ύψη-το-942423

H εκτίναξη τιμών εξανεμίζει το μεροκάματο και προκαλεί νέα προβλήματα

Κατάρρευση στην αγορά γάλακτος «βλέπουν» οι κτηνοτρόφοι, αν δεν παρθούν μέτρα για τη στήριξη του κλάδου τους.

Η έκρηξη των τιμών στις πρώτες ύλες, μέρα με τη μέρα, κάνει δύσκολο το μεροκάματο για εκατοντάδες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, που βιώνει την πιο περίπλοκη περίοδο των τελευταίων χρόνων. Η ενεργειακή κρίση, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξε πρώτα και κύρια, τον αγροτικό κόσμο με τους επιμέρους κλάδους να αναζητούν καθημερινά λύσεις επιβίωσης.

Με την παραγωγή αλλά και την κατανάλωση του γάλακτος να μειώνεται στην Ελλάδα, κτηνοτρόφοι, γαλακτοβιομήχανοι και καταναλωτές αναζητούν νέες και πιο συμφέρουσες ισορροπίες.

Μιλώντας στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γίδα Σκοπέλου, Βασίλης Νικολάου, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει, προς το παρόν, εικόνα βελτίωσης.

«Τα κατσίκια και τα γίδια είναι θέμα χρόνου να εξαφανιστούν από τις ελληνικές αγορές. Ο κλάδος είναι σε κρίση και αυτό πρέπει να ακουστεί. Ελάχιστοι είναι εκείνοι, που συνεχίζουμε την παραγωγή γάλακτος καθώς το ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες είναι μειωμένο και συνεπώς και το κέρδος. Τα περισσότερα ζώα οδηγούνται στη σφαγή» επισημαίνει ο κ. Νικολάου.

Ο συνεταιρισμός της Γίδας Σκοπέλου προμηθεύει πέντε γαλακτοβιομηχανίες της Θεσσαλίας που αποτελούν και κολοσσούς στην εγχώρια αγορά.

«Ως παραγωγοί πουλήσαμε σε τιμή που φτάνει το 1,08 ευρώ το λίτρο. Με αυτήν την τιμή δεν βγαίνει το μεροκάματο. Αναγκαζόμαστε και δουλεύουμε πάνω από 12 και 15 ώρες χωρίς καμία βοήθεια» δηλώνει ο κ. Νικολάου. Την ίδια στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ η τιμή του γάλακτος έχει εκτοξευθεί. Από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή μεσολαβεί τεράστια «χρηματική απόσταση» με το λίτρο για το κατσικίσιο (χωρίς λακτόζη) να είναι στα 3,44€ -3,60€ και αντίστοιχα για το κατσικίσιο πλήρες στα 2,90€ – 3,10€.

«Το κοπάδι μας χρειάζεται εργατικά χέρια και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στην αγορά. Τα εργατικά χέρια είναι μηδαμινά. Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες» διερωτάται ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και προσθέτει ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια τα μεροκάματα των εργατών έχουν αυξηθεί σημαντικά και παρόλα αυτά δεν μπορούν να βρουν άτομα για εργασία.

Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε ακόμη και στο υψηλό καθημερινό κόστος με τις τιμές των ζωοτροφών να παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τις ενισχύσεις της κυβέρνησης να είναι πενιχρές.

«Ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση. Αποτελεί πολύ σημαντικό πλήγμα το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νέοι κτηνοτρόφοι να ασχοληθούν. Οι αποχωρήσεις από τον κλάδο είναι συχνές. Στον συνεταιρισμό μας, πολλοί είναι οι συνάδελφοι που έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν ή να μειώσουν τα κοπάδια τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Τα κοπάδια, πλέον, μένουν στα αζήτητα. Κανείς δεν θέλει να τα αγοράσει και κανείς δεν τα αναλαμβάνει» σημειώνει.

Ο ίδιος προσθέτει ότι για την για το συγκεκριμένο είδος κτηνοτροφίας αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» η εξαγωγή της φέτας στο εξωτερικό. Η ζήτηση που καταγράφεται για το προϊόν φέτας στις µεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και η τιµή την οποία δείχνουν διατεθειµένες να πληρώσουν γι’ αυτό οι µεγάλες αλυσίδες λιανικής, αφήνουν περιθώρια στις τυροκοµικές επιχειρήσεις να διατηρηθούν σε τροχιά κερδοφορίας, παρά την υψηλή τιµή της πρώτης ύλης.

Στην εγχώρια αγορά, όμως, η φέτα δεν ακολουθεί παρόμοια πορεία. Η θετική πορεία της φέτας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβειο γάλα και τους παραγωγούς του. Μέχρι στιγμής, παρά τις τιμές των πρώτων υλών που αποτελεί «αγκάθι» για τον πρωτογενή τομέα εν γένει, το πρόβειο γάλα φεύγει από τους παραγωγούς σε τιμή που αγγίζει το 1,7 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο δεδομένου ότι η εγχώρια κατανάλωση φέτας συνεχίζει να υποχωρεί, δεν πρέπει να αποκλειστεί η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών και στο πρόβειο γάλα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους παραγωγούς.

Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι. Η τιμή την οποία πουλούν το γάλα τους έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με την τιμή στο ράφι, όμως, να αυξάνεται ή να παραμένει σταθερή. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τον Μάρτιο του 2023 η τιμή στην οποία πουλούν οι παραγωγοί έχει μειωθεί κατά 10 λεπτά. Παράλληλα για τους ίδιους μήνες η τιμή του λίτρου στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει παραμείνει υψηλή, της τάξεως του 1,94 ευρώ το λίτρο.

Ιωάννα Μπουροπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου