Οξύνεται το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης στη Μαγνησία – Σκέψεις για μείωση καλλιεργειών για να μπορούν να τις «κουμαντάρουν» με τις οικογένειές τους
Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΝΟΥ
Εκτός συνόρων, στην Αίγυπτο ακόμη και στο Βιετνάμ, έφθασαν να αναζητούν εργατικά χέρια παραγωγοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αγροτικές εργασίες κάθε περιόδου. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου, εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου και οι παραγωγοί αγωνιούν για βασικές αγροτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Με αφορμή μάλιστα το πρόβλημα, που δείχνει να μην έχει προς το παρόν λύση, έχουν αρχίσει και μπαίνουν σκέψεις ακόμη και για μείωση των καλλιεργειών προκειμένου να μπορούν να τις «κουμαντάρουν» μόνοι τους οι παραγωγοί, μαζί με μέλη των οικογενειών τους.
Οι εργάτες γης άρχισαν να γίνονται… «είδος προς εξαφάνιση» πριν από δύο χρόνια περίπου. Ολόκληρες οικογένειες Αλβανών που ήταν κατά βάση εκείνες που κατά κύριο λόγο τροφοδοτούσαν τα χωράφια με εργατικά χέρια, άρχισαν να μεταναστεύουν και να επιλέγουν άλλες χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν και να ζήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργάτες γης να μειωθούν και να αρχίσουν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα.
Παραγωγοί απευθύνθηκαν στην εγχώρια αγορά, αναζητώντας εργατικά χέρια, που όμως ήταν δυσεύρετα. Μπροστά στον κίνδυνο να μην εκτελεστούν επείγουσες αγροτικές εργασίες που έχουν άμεση σχέση με την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής προχώρησαν σε αύξηση του μεροκάματου και πάλι όμως, τα «χέρια» που βρήκαν ήταν περιορισμένα σε αριθμό.
Κινδύνεψε η συγκομιδή
Σύμφωνα με τον εκλεγμένο στην Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Δημήτρη Σπανό, τον περασμένο Σεπτέμβριο κινδύνεψε η συγκομιδή των μήλων εξαιτίας της έλλειψης εργατών.
Απειλήθηκαν μάλιστα ακόμη και παρεξηγήσεις μεταξύ παραγωγών που διεκδικούσαν τους ίδιους, λιγοστούς, εργάτες γης, οι οποίοι δεν ήξεραν σε ποιο χωράφι να πρωτο- εργαστούν. «Τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό. Η συγκομιδή κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της έλλειψης εργατών. Το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε πριν δύο χρόνια έχει όμως ενταθεί τον τελευταίο έναν χρόνο», ανέφερε ο κ. Σπανός.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόβλημα ήταν πολύ σοβαρό. Η συγκομιδή κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας της έλλειψης εργατών
Φουλ προσωπική εργασία και αύξηση μεροκάματου
Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με την αύξηση της προσωπικής εργασίας. Παραγωγοί δουλεύουν ακατάπαυστα στα χωράφια επιστρατεύοντας και μέλη των οικογενειών τους για να κάνουν αγροτικές εργασίες που προβλέπονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Και πάλι όμως τα «χέρια» δεν αρκούν.
«Μέσω της Ενωσης, φθάσαμε στο σημείο να αναζητούμε χέρια σε Αίγυπτο και Βιετνάμ. Ωστόσο το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν το επέτρεψε. Για να έρθει ένας εργαζόμενος θα πρέπει να υπογράψει τρίμηνη σύμβαση. Οι εργατικές εργασίες όμως είναι μερικών ημερών. Κι έτσι, η λύση αυτή δεν τελεσφόρησε», ανέφερε ο κ. Σπανός.
Τα μεροκάματα που μέχρι πρότινος ήταν περίπου 35 ευρώ το οκτάωρο, αυξήθηκαν. «Πλέον προσφέρουμε 40 και 45 ευρώ για το οκτάωρο», αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας, Νίκος Κάπελας.
Ούτε αυτό όμως έφερε εργάτες στα χωράφια. «Κάποιοι για να έρθουν ζητούν ακόμη και 60 ευρώ και επιπλέον παροχές, όπως φαγητό και διαμονή. Δεν βγαίνουμε. Όταν το κόστος της παραγωγής έχει αυξηθεί, με τις αυξημένες τιμές σε φυτοφάρμακα και βενζίνη, πόσο μεγαλύτερο μεροκάματο να δώσουμε;», αναρωτιέται ο κ. Σπανός.
Λύση αναζητείται και ανάμεσα σε φοιτητές, λίγοι είναι όμως εκείνοι που ανταποκρίνονται.
Ξεκινά το αραίωμα
«Σε έναν μήνα περίπου ξεκινά η αραίωση των μήλων. Πρόκειται για μία επείγουσα αγροτική διαδικασία που συνδέεται τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από μια φούντα πέντε μήλων σε κάθε κλαδί για παράδειγμα, να κοπούν και να πεταχτούν τα τέσσερα και να μείνει το ένα. Το ένα μήλο με το άλλο, δεν πρέπει να έχει απόσταση μικρότερη των 20 εκατοστών. Είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στον καρπό να αναπτυχθεί, στο δέντρο να αναπνεύσει αλλά και να μπορέσει να δώσει παραγωγή και την επόμενη χρονιά», ανέφερε ο κ. Κάπελας.
Η διαδικασία αυτή χρειάζεται εργάτες, ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Κάπελας «για να μάθει κανείς τη δουλειά, χρειάζονται ένα με δύο χρόνια».
Κανονίζουμε μεταξύ μας πότε οι εργάτες θα πάνε στο ένα χωράφι και πότε στο άλλο. Λιγότερο επείγουσες εργασίες αναβάλλονται.Γενικώς οι εργασίες βγαίνουν με τα χίλια ζόρια
«Μοιράζονται» εργάτες
Σύμφωνα με τον κ. Κάπελα, οι λιγοστοί διαθέσιμοι εργάτες γης πλέον δεν απασχολούνται για έναν παραγωγό αλλά για περισσότερους.
«Κανονίζουμε μεταξύ μας πότε θα πάνε στο ένα χωράφι και πότε στο άλλο. Λιγότερο επείγουσες εργασίες αναβάλλονται επ’ αόριστον. Πολλά δέντρα μένουν ακλάδευτα και οι εργασίες μετατίθενται για το μέλλον», σημειώνει ο ίδιος. «Γενικώς οι εργασίες βγαίνουν με τα χίλια ζόρια», προσθέτει.
«Πέρυσι τον Σεπτέμβριο κινδυνέψαμε με παραξηγήσεις μεταξύ μας για το πού θα πάνε οι εργάτες και πότε. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει», σημείωσε.
Θα μειώσουν καλλιέργειες;
«Δεν ξέρω τι θα γίνει με αυτή την ιστορία. Εργάτες δεν υπάρχουν παρόλο που αυξήσαμε τα μεροκάματα. Κάποιοι οδηγούνται σε άλλες σκέψεις», αναφέρει ο κ. Σπανός.
Οπως εξηγεί, με την αύξηση του μεροκάματου, αλλά και του κόστους παραγωγής, η καλλιέργεια πλέον δεν… συμφέρει. «Τα πάντα έχουν αυξηθεί αλλά η τιμή των αγροτικών προϊόντων έχει μειωθεί. Το ταμείο είναι μείον. Δεν συμφέρει να καλλιεργείς», σημειώνει ο κ. Σπανός.
«Το πρόβλημα είναι εντονότατο και κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να περιορίσουν τις καλλιέργειες. Θα μειώσουν καλλιέργειες για να μπορούν να τις φροντίζουν μόνοι τους ή μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, περιορίζοντας τα έξοδα σε μεροκάματα», πρόσθεσε ο ίδιος.