ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απλήρωτοι οι δενδροκαλλιεργητές της Μαγνησίας

απλήρωτοι-οι-δενδροκαλλιεργητές-της-929546

Σύσκεψη αύριο στη Ζαγορά για να αποφασισθεί η συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στις 5 Απριλίου

Ζεσταίνουν και πάλι τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται να κατέβουν την Αθήνα οι αγρότες και της Μαγνησίας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην Αγιά της Λάρισας.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απηύθυνε κάλεσμα προς αγροτικούς συλλόγους και φορείς όλης της Ελλάδας, προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους, αφού όπως αναφέρουν πέντε εβδομάδες μετά τη συνάντηση τους με κυβερνητικό κλιμάκιο οι ίδιοι δεν έλαβαν καμία ενίσχυση, παρά όσες κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Ισχυρή ήταν η εκπροσώπηση από πλευράς Μαγνησίας, καθώς εκπρόσωποι από τη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, το Πουρί, τη Μακρινίτσα, καθώς και από άλλες περιοχές παραβρέθηκαν στη σύσκεψη στην Αγιά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε «ο εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε προϊόντα, στα οποία υπήρχε δέσμευση ότι θα ενισχυθούν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι ενισχύσεις».

«Μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα λάβουμε τις πρώτες αποζημιώσεις περί τα τέλη Φλεβάρη. Πήρε παράταση 15 μέρες και μετά πάλι παράταση. Σε λίγες μέρες θα διαλυθεί η Βουλή. Τι θα γίνει με εμάς;» διερωτάται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θοδωρής Γεωργαδάκης.

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα μέσα και εφόδια για να συνεχιστεί η καλλιεργητική δραστηριότητα, αφού δεν υπάρχει εισόδημα ή είναι πολύ μειωμένο, εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών. «Από τις αποζημιώσεις δεν έχει δοθεί τίποτα. Σε επίπεδο Μαγνησίας, όλες οι δενδροκαλλιέργειες έχουν μείνει απλήρωτες, η αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια δεν έχει δοθεί, ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με το αμύγδαλο των Καναλίων. Ούτε, όμως, έχει ανακοινωθεί ακόμη η στήριξη στα κεράσια, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τοπίο είναι θολό», επισημαίνει ο κ. Γεωργαδάκης.

Ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης είναι να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 5 Απριλίου, στην οποία θα δώσουν το «παρών» αγρότες και της Μαγνησίας.

Για το μέλλον των αποφάσεων, οι αγροτικοί σύλλογοι Μαγνησίας απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς, αλλά και σε φορείς να παραστούν αύριο Παρασκευή, στις 19:00, στη συγκέντρωση της Ζαγοράς.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου