ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παράταση έως το τέλος του 2023 της κατά παρέκκλιση διαδικασίας για εισδοχή για τους εργάτες της γης

παράταση-έως-το-τέλος-του-2023-της-κατά-παρ-928343

Τι ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης

Την παράταση έως το τέλος του έτους, της κατά παρέκκλιση διαδικασίας για εισδοχή εργατών γης προανήγγειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της ΝΔ Γεωργίου Βλάχου με θέμα την «Έλλειψη εργατικών χεριών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο».

Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, με ρύθμιση που θα καταθέσουμε αύριο, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον Μεταναστευτικό Κώδικα, θα παρατείνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 (λήγει στις 30/06/2023), την κατά παρέκκλιση διαδικασία για την εισδοχή πολιτών τρίτων χωρών. Αυτό, σημείωσε, αφορά ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται οδικώς στην χώρα μας, και θα «δέσει» χρονικά με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης που θα έχει έναρξη ισχύος την 1 Ιανουαρίου 2024.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Μετανάστευσης για τους μετακλητούς εργάτες γης

Από την πλευρά του, ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στην «απόγνωση» των αγροτικών συλλόγων που δεν έχουν επαρκή αριθμό εργατικών χεριών για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της παραγωγής. Οι αγρότες χρειάζονται ανθρώπους να έρθουν νόμιμα και να εργαστούν όλο το χρόνο και το πρόβλημά τους πρέπει να λυθεί τώρα, τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ξέμειναν από εργάτες τα ελληνικά χωράφια

Όπως είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών προκαλεί έντονο αναβρασμό στις τάξεις των αγροτών ανά την επικράτεια, κάτι που, όπως λένε, έχει οδηγήσει τόσο σε ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομείναντων όσο και σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής που εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ζητήματος είναι ο αριθμός των ατόμων που φέρεται να λείπουν από τα ελληνικά χωράφια, με τους συνδικαλιστές του κλάδου να κάνουν λόγο για «τρύπα» άνω των 25.000 εργατών. Ηδη, μάλιστα, οι απασχολούμενοι στη γη συντονίζονται πανελλαδικά προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις, βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Πηγή: ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου