ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανησυχούν για το μέλλον της φέτας – Απαιτούν αυστηρούς ελέγχους

ανησυχούν-για-το-μέλλον-της-φέτας-απ-928243

Η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα, τονίζουν οι κτηνοτρόφοι

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της φέτας, εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας κρούσμα «νοθείας» με εμπλεκόμενο για ακόμη μία φορά γνωστή εταιρεία, τονίζοντας «πως ή δεν γίνονται έλεγχοι ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η γνωστή εταιρεία λοιπόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του τύπου φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβιάζει τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης της φέτας ΠΟΠ και παρασκευάζει τυρί τύπου ΦΕΤΑΣ από αγελαδινό γάλα».

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθαρίζουν ότι η φέτα είναι μία και φτιάχνεται από αιγοπρόβειο ελληνικό γάλα. Δεν υπάρχει ούτε «τύπου φέτας», ούτε «στυλ φέτας», ούτε τίποτα άλλο παρεμφερές. Η φέτα ΠΟΠ είναι μία κι έχει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής και διακίνησης, οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα και αποσκοπεί στην παραπλάνηση του καταναλωτή και στην αισχροκέρδεια, ενώ αποτελεί και αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Αναρωτιόμαστε δε τι στο καλό γίνεται με τους ελέγχους του κράτους;», σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι, υπενθυμίζοντας ότι «δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος που η συγκεκριμένη εταιρεία πιάστηκε στο εξωτερικό για νοθεία με αγελαδινό γάλα και μάλιστα τότε το τυρί είχε το θράσος να το ονομάζει μόνο ΦΕΤΑ ΠΟΠ και τώρα την ξαναβρίσκουμε μπροστά μας να πρωταγωνιστεί σε ακόμη μια νοθεία».

«Τελικά γίνονται έλεγχοι ή όχι;;; Είναι λυπηρό και εξοργιστικό κάποιοι να πλουτίζουν στην πλάτη των κτηνοτρόφων και άλλων τυροκόμων που επιλέγουν τον δρόμο της νομιμότητας. Είναι εξοργιστικό και απογοητευτικό να παραποιείται έτσι βάναυσα η ιστορία και ο πολιτισμός που φέρει μαζί του αυτό το τυρί που ονομάζεται ΦΕΤΑ ΠΟΠ κι έρχεται από τα βάθη της αρχαίας Ελλάδας. Απαιτούμαι αυστηρούς και συντονισμένους ελέγχους μαζί με αυστηρές ποινές στους παραβάτες ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.

Φτάνει πια η κοροϊδία από τον ΕΛΓΟ και το ΥΠΑΑΤ», τονίζει η Ομοσπονδία.

Πηγή: ot.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου