ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το όραμά μου για την αγροτική ανάπτυξη της Μαγνησίας

το-όραμά-μου-για-την-αγροτική-ανάπτυξη-926208

Της Αναστασίας Ασπασίας (Άσπας) Γοσποδίνη, υποψήφιας Βουλευτής Μαγνησίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Καθηγήτριας Παν. Θεσσαλίας

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πανδημίας, πολλοί μικρομεσαίοι αγρότεςστη Μαγνησία, είναι χρεωμένοι σε εφορία και τράπεζες, και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τη γη τους. Οι κύριοι στόχοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νέο Πρόγραμμά μας είναι πρωτίστως να διασωθεί ο μικρομεσαίος αγρότης από τα σημερινά χρέη του, να μην χάσει τη γη του, και στη συνέχεια, να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τη διαβίωσή του, και ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του σύμφωνα με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

1.Ελάφρυνση χρεών

Τα χρέη των αγροτών της Μαγνησίας σε εφορία και τράπεζες θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν τα χρέη των αγροτών της με 120 δόσεις, και με νέο νόμο να προστατευθείμε νόμο η αγροτική γη από πλειστηριασμούς, όπως και η πρώτη κατοικία.

2.Αξιοπρεπές εισόδημα των αγροτών

Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των αρωματικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο και δεντρολίβανο, Ύσωπο, καλέντουλα, βαλσαμόχορτο, Υπέρικο και Εχινάκεια) έχουν ανοδική πορεία διεθνώς, και μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα. Στη Μαγνησία υπάρχουν ήδη κερδοφόρες αγροτικές επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία Euphoria Secrets με βάση τον Αλμυρό, που εξάγουν τυποποιημένα και πιστοποιημένα αρωματικά φυτά σε Πολωνία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Αμερική. Θα πρέπει να επιδοτηθεί η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και να χρηματοδοτηθούν νέοι συνεταιρισμοί αρωματικών φυτών καιφαρμακευτικών βοτάνων που θα συμβάλουν στην καινοτόμο αγροτική επιχειρηματικότητα.

3.Βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία

Τα διατροφικά σκάνδαλα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη κλόνισαν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή για την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων. Η βιολογική κτηνοτροφία, και η μελισσοκομία με ονομασία προέλευσης, είναι το μέλλον. Οι τιμές βιολογικών προϊόντων (κρέατος, γάλατος, τυροκομικών, μελιού) μπορούν να διασφαλίσουν αξιοπρεπές εισόδημα στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Μαγνησίας. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την μετατροπή των υφιστάμενων κτηνοτροφικών μονάδων σε μονάδες βιολογικής εκτροφής, και τηναναβάθμιση των προϊόντων της μελισσοκομίας με εργαλείο την ποιότητα και την ονομασία προέλευσης.

4.Αγροβολταϊκά: Ο αγρότης-παραγωγός ενέργειας

Η ακρίβεια της ενέργειας για τους αγρότες μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω παραγωγής πράσινης ενέργειας από τους ίδιους τους αγρότες, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας. Η τοποθέτηση «αγροβολταϊκών» πάνω από τα χωράφια, σε ύψος 5-6 μέτρων, δεν εμποδίζει την κανονική καλλιέργεια, ενώ ο αγρότης μετατρέπεται από καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγό που έχει δική του ενέργεια και πουλάει το πλεόνασμα διασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα. Πρέπει άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο στις αγροτικές εκτάσεις της Μαγνησίας, και να υπάρξει επιδότηση της εγκατάστασης αγροβολταϊκών από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότηταςκαι τον Άξονα της Πράσινης Μετάβασης.

5.Αγροτουρισμός, Περιπατητικός και Ορειβατικός Τουρισμός στη Μαγνησία

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικά είδη τουρισμού. Ο αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμούκατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες, σε επαφή με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους των πόλεων. Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, του περιπατητικού και του ορειβατικού τουρισμούμπορούν να συμβάλουν στη δημογραφική και οικονομική αναζωογόνηση ημιορεινών και ορεινών χωριών της Μαγνησίας, όπως στις περιοχές Πτελεού, Αγ. Θεοδώρων, Σούρπης, Ανάβρας και Βρύναινας στο όρος Όθρυς, και γύρω από τις σπάνιες λίμνες Ζερέλια στην περιοχή του Αλμυρού.

6. Γρήγορο διαδίκτυο και ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο της Μαγνησίας

Οι αιτίες για τη μείωση του πληθυσμού στα χωριά της Μαγνησίας, κυρίως σε όσαδεν είναι τουριστικά, είναι η δύσκολη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πολιτιστικές δραστηριότητες, κ.α. Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορούν να εξασφαλίσουν ηλεκτρονική πρόσβαση όπως τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική, onlineπαρακολούθηση παραστάσεων και επισκέψεων σε μουσεία, κ.α. Αυτό θα προσφέρει ποιότητα ζωής στις οικογένειες της υπαίθρου, και θα αναγεννήσει δημογραφικά τα χωριά της Μαγνησίας. Πρέπει άμεσα να επεκταθεί το δίκτυο οπτικών ινώνστις αγροτικές περιοχές της Μαγνησίας, με χρηματοδότηση των δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον Άξονα της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου