ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ψυχρολουσία για τους παγετόπληκτους αμυγδαλοπαραγωγούς στα Κανάλια

ψυχρολουσία-για-τους-παγετόπληκτους-926205

Για δεκάδες στρέμματα που υπέστη ζημιά η καλλιέργεια αποζημιώθηκαν με 100 και 200 ευρώ – «Τι να τα κάνουμε τα ψίχουλα», αναρωτιούνται

Της ΒΑΣΩΣ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγκεφαλικά… μοίρασε ο ΕΛΓΑ στους αμυγδαλοπαραγωγούς των Καναλίων, οι οποίοι περίμεναν τις αποζημιώσεις από τον παγετό και αντί αυτών είδαν στους λογαριασμούς τους «ψίχουλα», της τάξεως των 100 και 200 ευρώ, όπως ανέφεραν θιγμένοι αγρότες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Την ίδια ώρα έχουν να παλέψουν και με τις ασθένειες που καταστρέφουν τα δέντρα.

Την τελευταία πενταετία στην περιοχή των Καναλίων οι αμυγδαλιές τύπου «Φερανιές» τις οποίες επιλέγουν κατά κόρον οι παραγωγοί, εμφανίζουν πρόβλημα, καθώς ξηραίνονται από έναν καταστροφικό μύκητα. Οι «Φερανιές» είναι μια κλασσική ποικιλία αμυγδαλιάς από τη Γαλλία με πολύ καλή εμπορική ανταπόκριση, όμως εξαιτίας της ασθένειας η παραγωγή διαρκώς συρρικνώνεται.

Αυτό σε συνδυασμό με τις πενιχρές αποζημιώσεις που εγκρίθηκαν από τον ΕΛΓΑ συνθέτει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην περιοχή.

Τα ποσά που μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ασφαλώς συνιστούν ψυχρολουσία για τους παγετόπληκτους αμυγδαλοπαραγωγούς, που περίμεναν να πάρουν μία ανάσα και τώρα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ενστάσεις αναζητώντας το δίκιο τους.

Εμπλεος απογοήτευσης και δυσφορίας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιώργος Αναστασίου, αμυγδαλοπαραγωγός στην περιοχή των Καναλίων, ανέφερε ότι για δεκάδες στρέμματα κτημάτων τόσο ο ίδιος όσο και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς να μπαίνουν από τον ΕΛΓΑ ποσά που δεν καλύπτουν καν τα έξοδα καλλιέργειας. «Αυτές οι αποζημιώσεις συνιστούν κοροϊδία. Εχουμε πληρώσει πολλά χρήματα για να καλλιεργήσουμε τα κτήματα αυτά. Καταβάλλαμε επίσης δαπάνη για να υποβάλλουμε τις αιτήσεις για αποζημιώσεις. Είναι δυνατόν ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώνει με 100 και 200 ευρώ;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ο κ. Αναστασίου όπως και όλοι εκείνοι που έλαβαν τις αποζημιώσεις- ψίχουλα είναι αποφασισμένοι να κάνουν ένσταση, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν θα δικαιωθούν ή όχι. «Και άλλες φορές έχουμε κάνει ενστάσεις, αλλά πήγαν στον βρόντο. Δεν δικαιωθήκαμε. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Πρέπει να διεκδικήσουμε επιπλέον χρήματα. Άλλωστε πληρώνουμε κανονικά τις εισφορές μας στον ΕΛΓΑ και ο οργανισμός οφείλει να λειτουργεί ανταποδοτικά», πρόσθεσε αγανακτισμένος ο αμυγδαλοπαραγωγός των Καναλίων.

Να σημειωθεί ότι οι επίμαχες αποζημιώσεις αφορούν στον παγετό που έπληξε τα κτήματα των αμυγδαλοπαραγωγών τον περασμένο Μάρτιο. Εκτιμητές του ΕΛΓΑ μετέβησαν στην περιοχή των Καναλίων και κατέγραψαν τις σοβαρές ζημιές που είχαν υποστεί τα δέντρα.

Η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας του παγετού υπέστη μεγάλη ζημιά που ανερχόταν σε 60%. Από τη μία ο παγετός και από την άλλη οι αρρώστιες που χτυπούν τα δέντρα έχουν προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Πολλά δέντρα δεν είναι πλέον παραγωγικά, όπως λένε οι αγρότες που βλέπουν κάθε χρόνο το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ να τους αποζημιώνει με ελάχιστα χρήματα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου