ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μηδενικές ενισχύσεις στους μελισσοκόμους

μηδενικές-ενισχύσεις-στους-μελισσοκ-924834

Τα «ορφανά παιδιά» του πρωτογενούς τομέα προχώρησαν πριν πρόσφατα σε μηχανοκίνητες πορείες, και στη Θεσσαλία, διεκδικώντας σωτήρια μέτρα για την επιβίωση του κλάδου τους

Της Ιωάννας Μπουροπούλου

Τον δρόμο της διαμαρτυρίας αποφάσισαν να πάρουν πρόσφατα οι μελισσοκόμοι όλης της χώρας. Μετά από μία μεγάλη περίοδο κινητοποιήσεων των αγροτών, ο κλάδος των μελισσοκόμων πήρε τη σκυτάλη πραγματοποιώντας μηχανοκίνητες πορείες σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας.

Ηταν η πρώτη φορά που οι μελισσοκόμοι βγήκαν αθρόα να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματά τους και τις δυσκολίες των εποχών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως νιώθουν ότι η Πολιτεία τους έχει «στο περιθώριο». Το μεγάλο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις μηδενικές ενισχύσεις που έλαβαν, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση που βιώνει το επάγγελμά τους, αποτελούν ένα καμπανάκι που η Πολιτεία δεν θα πρέπει να παρακούσει.

Ο Γιάννης Σένκος, γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας είναι τέταρτης γενιάς μελισσοκόμος, ωστόσο, τα πολλά προβλήματα του κλάδου τού δημιουργούν ακόμη και σκέψεις εγκατάλειψης του επαγγέλματος. «Η πολιτεία μας είχε υποσχεθεί πριν από τρεις μήνες ότι θα μας δώσει μία οικονομική ενίσχυση, όπως δόθηκε και στους άλλους κλάδους, και έκτοτε μας πάνε από αύριο σε αύριο. Τα πετρέλαια έχουν πάει στα ύψη, οι ζωοτροφές έχουν πάει στα ύψη, το ρεύμα είναι στα ύψη και εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα βασικά», αναφέρει.

Μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο αποτελεί και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργούν οι έμποροι και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο κ. Σένκος αναφέρει πως την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί, στα ράφια των σούπερ μάρκετ βλέπουν προσφορές μελιού στην ίδια τιμή. «Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει πλέον στα 4,5 ευρώ το κιλό και την ίδια στιγμή βλέπουμε στα μάρκετ μέλι στην τιμή των 5 ευρώ ή ανταγωνιστικές προσφορές του ένα συν ένα. Πώς γίνεται αυτό; Πώς να το ανταγωνιστούμε αυτό;» διερωτάται ο ίδιος απευθύνοντας κάλεσμα στους Ελληνες καταναλωτές να εμπιστευτούν και να προτιμήσουν τον Ελληνα παραγωγό που πασχίζει να διατηρήσει ακέραια την ποιότητα του ελληνικού μελιού.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν επίσης, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις μελιού και να κατοχυρωθεί το ελληνικό σήμα στον Έλληνα παραγωγό. «Οι έλεγχοι που κάνει ο ΕΦΕΤ είναι αρκετοί, αλλά δεν επαρκούν για να πάψει να υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Υπάρχουν προτάσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία μελισσοκόμων και από τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα ώστε να γίνει γυροσκοπικός έλεγχος και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις. Η χλωρίδα της Ελλάδας λόγω του ξηροθερμικού κλίματος που έχει και λόγω των ανθοφορείων που έχει είναι μοναδική και, συνεπώς και τα μέλια της είναι μοναδικά και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε αυτό» τονίζει ο κ. Σένκος.

Εκτός από την οικονομική στήριξη οι μελισσοκόμοι ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις διαδικασίες αποζημίωσής τους, κατάρτιση εθνικών μέτρων για συσκευαστήρια μελιού, διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ελληνοποίησης.

Στην «κρεμάλα» η στολή μελισσοκόμου

Τα παραπάνω προβλήματα αποτυπώθηκαν με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην μηχανοκίνητη πορεία των Θεσσαλών μελισσοκόμων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, όπου στην καρότσα ενός αγροτικού οχήματος είχαν βάλει «στην κρεμάλα» τη στολή ενός μελισσοκόμου, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κλάδος είναι στα όρια της αυτοκτονίας. Ολο και λιγότεροι νέοι έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με μελίσσια, ενώ οι συνθήκες που επικρατούν δεν τους το επιτρέπει κιόλας. Μάλιστα, οι μελισσοκόμοι αυτοχαρακτηρίζονται σαν τα «ορφανά παιδιά» του πρωτογενούς τομέα που εξαιρούνται από τις ενισχύσεις των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων που έχει κατατεθεί στο υπουργείο αφορά σε ενίσχυση της τάξεως των 20 ευρώ ανά κυψέλη, με το υπουργείο όμως να δηλώνει ότι η στήριξη θα κυμανθεί από 8-10 ευρώ την κυψέλη.

Οι μελισσοκόμοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει όσα έχει υποσχεθεί, οι μηχανοκίνητες πορείες που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν αποκλείεται να αποτελεί τον προπομπό μίας μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης στην πρωτεύουσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου