ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτική παραγωγή της Μαγνησίας – Η επόμενη μέρα

αγροτική-παραγωγή-της-μαγνησίας-η-επ-924333

Της Κατερίνας Παπανάτσιου, Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

Το πλούσιο ανάγλυφο και η έντονη εναλλαγή του τοπίου της Μαγνησίας αντικατοπτρίζεται στην τεράστια ποικιλία αγροτικών προϊόντων που παράγονται στη γη της.

Ελαιόλαδο και ελιές, μήλα και κάστανα, οπωροκηπευτικά προϊόντα, κρασί και σταφύλι, ξηροί καρποί, αρωματικά φυτά, σιτηρά, βαμβάκι,ζωοτροφές, γαλακτοκομικά, τυροκομικά και κρέαςσυνθέτουν το πλούσιο καλάθι των προϊόντων του νομού μας.

Ο φυσικό πλούτος της Μαγνησίας όμως δεν μετουσιώνεται σε οικονομική ευρωστία για αγρότες και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της.

Δομικά προβλήματα, όπως το κόστος παραγωγής, ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η αστυφιλία, η έλλειψη συλλογικών συνεταιριστικών σχημάτων, η έλλειψη περιφερειακών υποδομών, αλλά και οικονομικά προβλήματα όπως η οικονομική κρίση του 2010 που οδήγησε στην έκρηξη των κόκκινων δανείων των αγροτών, η κρίση του κορονοϊού και η πρόσφατη κρίση ακρίβειας έχουν συντελέσει στην σημαντική συμπίεση των εισοδημάτων των αγροτών κτηνοτρόφων. Επιπλέον η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ολοένα και πιο συχνά εμφανίζονται, επιτείνουν το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνονται οι παραγωγοί της Μαγνησίας.

Το μέλλον της Αγροτικής Παραγωγής στη Μαγνησία επιβάλλει τον προσανατολισμό της παραγωγής σε ποιοτικά προϊόντα με την σφραγίδα της τοπικής παραγωγής. Ποιοτικά προϊόντα που θα εξασφαλίσουν δίκαιο εισόδημα στους παραγωγούς, θα μεταποιούνται τοπικά, θα αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και θα φτάνουν στον καταναλωτή σε προσιτές τιμές.

Μια τέτοια συνθήκη μπορείνα επιτευχθεί με την δημιουργίασυνεργασιών και μετη δραστηριοποίηση εύρωστων και δυναμικών συνεταιριστικών σχημάτων.

Η δραστηριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Ζαγοράς που κατάφερε στα 100 χρόνια λειτουργίας του να διαθέτει στην παγκόσμια αγορά το επώνυμο μήλο ΖΑΓΟΡΙΝ και να αποτελεί το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου είναι παράδειγμα προς μίμηση για τη Μαγνησία και την χώρα μας συνολικότερα.

Οι αγρότες της Μαγνησίας χρειάζονται την στήριξη του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να εξασφαλίσουν την παραγωγή των πιο κατάλληλων ποιοτικών προϊόντων αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα. Επίσης απαραίτητοιστον αγρότη είναι και οι επιστημονικοίσύμβουλοι προκειμένου να καλλιεργήσει, να μεταποιήσει και να προωθήσει τα προϊόντατου στην αγορά.

Το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους αγρότες σε σημαντικά ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών για την καλύτερη προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών προϊόντων και η σήμανση ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ, η δημιουργία καινοτόμων μεταποιημένων προϊόντων, η τυποποίηση και η προώθηση των προϊόντων στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα η Πολιτεία οφείλει με την σειρά της να στηρίξει πολυεπίπεδα τον αγρότη της Μαγνησίας.

Σε πρώτο επίπεδο είναι άμεση η ανάγκηενεργοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την ρευστότητα των αγροτών, η διευθέτηση των κόκκινων αγροτικών δανείων και η προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς.

Είναι επίσης απαραίτητη η δημιουργία ευέλικτου μηχανισμού αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές και ο εξορθολογισμός – εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Σε δεύτερο επίπεδο είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση και υλοποίηση των συνδυασμένων μεταφορών και η δημιουργίαagrologistics για τη γρήγορη και έξυπνη μεταφορά των παραγομένων προϊόντων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε τρίτο επίπεδο είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομώνοδικών, υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων για να αντιμετωπιστούν και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Οι παραγωγικοί κλάδοι της Μαγνησίας, Αγροτική Παραγωγή, Τουρισμός και Βιομηχανία συνεργαζόμενοι θα δημιουργήσουν μια ποικιλία από αγροτουριστικά και μεταποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας που μπορούν να κάνουν γνωστή τη Μαγνησία σε ολόκληρο το κόσμο. Η Πολιτεία πρέπει και μπορεί με κατάλληλες δράσεις να ευνοήσει και να προωθήσει τις συνέργειες αυτές.

Η υψηλή ποιότητα και η πλούσια ποικιλία του αγροτικού παραγωγικού δυναμικού της Μαγνησίας τουπροσδίδει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και αξία. Στο χέρι όλων μας είναι να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε βοηθώντας ο καθένας από τη θέση του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου