Αισθητήρες και λογισμικό θα μετρούν τις παραμέτρους και θα δίνουν καθημερινή αναφορά για τη διαχείριση της παραγωγής- Ζητούμενο η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος
Μείωση του κόστους παραγωγής παράλληλα με τη μείωση του αποτυπώματος στο περιβάλλον, μέσα από την εξοικονόμηση νερού, λιπασμάτων και ενέργειας, υπόσχεται πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά άμεσα στη Μαγνησία σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας και της Ομάδας Γαρδενοπαραγωγών του νομού. «Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας απομακρυσμένης υποστήριξης για την αειφορική διαχείριση των μονάδων παραγωγής γαρδένιας (Gardenia jasminoides Ellis) στον Νομό Μαγνησίας» είναι ο τίτλος του προγράμματος που θα εφαρμοστεί μεν στην καλλιέργεια της γαρδένιας, μπορεί ωστόσο να επεκταθεί και σε άλλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
«Η γαρδενοπαραγωγή γίνεται καλλιέργεια πιλότος στο πρόγραμμα που αφορά στη χρήση τεχνολογίας στη διαχείριση της παραγωγής με μειωμένες εκροές στο περιβάλλον. Πρόκειται ουσιαστικά για έξυπνη διαχείριση της παραγωγής με αισθητήρες και λογισμικό και με διπλό όφελος. Αφενός τη μείωση του κόστους για τον ίδιο τον παραγωγό και κυρίως τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Λύκας.
Το πρόγραμμα που ετοιμάζεται να «τρέξει» τους επόμενους μήνες έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας και παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο για παραγωγούς όσο και για τους ίδιους τους γεωπόνους.
Ηδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναπτύξει συνεργασία με την Ομάδα Γαρδενοπαραγωγών. Η καλλιέργεια γαρδένιας θεωρείται μια δυναμική καλλιέργεια, ωστόσο έχουν παρατηρηθεί εκροές προς το περιβάλλον. Στα θερμοκήπια έχει παρατηρηθεί μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και λίπασμα, κάτι που έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη των ίδιων των παραγωγών.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, στη μείωση των εκροών προς το περιβάλλον, με ταυτόχρονο οικονομικό όφελος, στοχεύει το νέο πρόγραμμα.
Πρόγραμμα πιλότος σε τρεις μονάδες σε Λεχώνια και Αϊδίνι
Σύμφωνα με τον κ. Λύκα έχουν επιλεγεί τρεις μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες με ισχυρά ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα στο περιβάλλον, δύο στα Λεχώνια και μία στο Αϊδίνι, στις οποίες θα εγκατασταθεί εξοπλισμός. Σε αυτή ακριβώς τη φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα των επιστημόνων, που εγκαθιστά τον εξοπλισμό προκειμένου σε περίπου οκτώ μήνες από σήμερα, να μπορεί να λειτουργήσει, δίνοντας τις πρώτες αναφορές.
Ο εξοπλισμός αποτελείται από μία σειρά συστημάτων αισθητήρων που θα μετρούν τη θερμοκρασία μέσα στο θερμοκήπιο, την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία, την ποσότητα του νερού, την αγωγιμότητα του νερού μέσα από την οποία θα μετριέται έμμεσα και η ποσότητα των λιπασμάτων.
Οι πληροφορίες θα συγκεντρώνονται σε έξυπνο λογισμικό, το οποίο θα διαχειρίζεται την παραγωγή. Μέσα από εκθέσεις που θα λαμβάνουν οι παραγωγοί, θα τους δίνονται πληροφορίες για παράδειγμα για το νερό και πότε πρέπει να ποτίσουν.
Καθημερινή αναφορά για τρία χρόνια
Οι παραγωγοί θα λαμβάνουν καθημερινά αναφορά για την κατάσταση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Η αναφορά θα αποστέλλεται στο προσωπικό τους e-mail μαζί με συμβουλές διαχείρισης της καλλιέργειας, όπως όμως εξηγεί ο κ. Λύκας, κάποιος μπορεί να ζητήσει να λαμβάνει ακόμη και επείγον SMS στο κινητό του, για κάποια συγκεκριμένη παράμετρο που ο ίδιος επιθυμεί.
Πρόκειται για εθνικό πρόγραμμα η διάρκεια του οποίου είναι τρία χρόνια και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες.
«Σε περίπου οκτώ μήνες αναμένουμε να έχουμε την πρώτη πληροφορία για τη διαχείριση του νερού και σταδιακά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες παράμετροι για την έγκαιρη ενημέρωση σε θέματα φυτοπροστασίας και διαχείρισης της καλλιέργειας, όπως για παράδειγμα είναι η σκίαση», αναφέρει ο κ. Λύκας.
Μέσα από τις μετρήσεις που καταγράφονται στο λογισμικό, οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν διαφορές στην καλλιέργεια και μέσα από την εφαρμογή συμβουλών διαχείρισης να μετρούν κατά πόσο μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κάθε καλλιέργειας και φυσικά το κόστος για τον ίδιο τον παραγωγό.
Εργαλείο και για τους γεωπόνους
Μέσω του προγράμματος, εξηγεί ο κ. Λύκας, ο παραγωγός θα αισθάνεται ασφάλεια για την καλλιέργειά του, καθώς θα έχει καθημερινή αναφορά για όλες τις παραμέτρους.
Όμως το πρόγραμμα θα αποτελέσει και ένα πολύτιμο εργαλείο και για τους ίδιους τους γεωπόνους. «Μέσα από τις αναφορές, γεωπόνοι θα μπορούν να παρακολουθούν από οποιοδήποτε σημείο μία παραγωγή και να μανατζάρουν την καλλιέργεια χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία σε αυτή. Με τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους, θα μπορούν να δίνουν συμβουλές και φυσικά να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές», αναφέρει ο κ. Λύκας.