ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σε αναβρασμό οι παραγωγοί πατάτας – Γέμισαν οι αποθήκες με αιγυπτιακές πατάτες, λένε

σε-αναβρασμό-οι-παραγωγοί-πατάτας-γέ-923622

Η ελληνική πατάτα «φεύγει» από το χωράφι προς 0,17 έως 0,20 ευρώ/κιλό

Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας και οι χαμηλές τιμές του ελληνικού προϊόντος ξεσήκωσαν τους παραγωγούς της Μεσσήνης, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 14 Μαρτίου κινητοποίηση στην Καλαμάτα.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής και βλέποντας ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες από αιγυπτιακές πατάτες, οι αγρότες εκφράζουν τον φόβο αλλά και την αγωνία τους ότι οι αθρόες εισαγωγές για άλλη μια χρονιά, θα φέρουν την καταστροφή της δικής τους παραγωγής.

Από τις ντουντούκες και τα μεγάφωνα, οι αγρότες κατήγγειλαν ότι αυτή την περίοδο εισάγονται αιγυπτιακές πατάτες προς 0,30 ευρώ/κιλό, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνται στις αγορές προς 1,10 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα, η ελληνική πατάτα «φεύγει» από το χωράφι προς 0,17 έως 0,20 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί.

Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι άλλη μία δυναμική καλλιέργεια για την Καλαμάτα, αυτή της πατάτας καταστρέφεται, όπως ήδη αφανίζεται από το νομό η σταφίδα. Ήδη, όπως επισήμαναν, οι φετινές φυτεμένες εκτάσεις πατάτας είναι είναι μειωμένες κατά 40%.

Ο κόπος μας δεν ανταμείβεται

«Κάθε μέρα παλεύουμε στα χωράφια μας, αλλά ο κόπος μας δεν ανταμείβεται», επισήμαναν οι παραγωγοί, τονίζοντας ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

«Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η εμπειρία μας δείχνει ότι μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε. Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας», τονίζουν οι αγρότες της Μεσσήνης, απαιτώντας , με ευθύνη του κράτους, να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, απαγόρευση εισαγωγών πατάτας και άλλων προϊόντων, αυστηρούς ελέγχους τυχόν ελληνοποιήσεων.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου