ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι εκτός ενίσχυσης για τις ζωοτροφές

χιλιάδες-κτηνοτρόφοι-εκτός-ενίσχυση-913819

Σημαντική μείωση του συνολικού ποσού της ενίσχυσης και πλήθος εξαιρέσεων φέρνουν τα «πάνω – κάτω» στους κτηνοτρόφους

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Απόγνωση και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, όπως άλλωστε σε όλη τη χώρα, σχετικά με την ενίσχυση του Μέτρου 22, που αποβλέπει σε οικονομική ανάσα του κλάδου για τις ζωοτροφές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος.

Η ενίσχυση του Μέτρου 22 ανήλθε τελικά σε 85.949.158 ευρώ αντί των 89 εκατ. ευρώ και πληρώθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με χιλιάδες κτηνοτρόφους να μένουν εκτός.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη ανέφερε πως αυτή η μείωση στο συνολικό ποσό ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη για τους ίδιους.

«Οι ανησυχίες του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας επιβεβαιώνονται. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι ανά την επικράτεια αποκλείστηκαν από την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, με την αιτιολογία ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, για τις οποίες όμως καμία αναφορά δεν έγινε στην Υπουργική Απόφαση υλοποίησης του Μέτρου 22».

Η κ. Διβάνη επιβεβαίωσε ότι οι κατηγορίες που έμειναν εκτός της ενίσχυσης είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο ως βασικό ΚΑΔ, γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), οι κτηνοτρόφοι των οποίων ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή, οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο.

Χαρούλα Διβάνη: Πολλοί συνάδελφοι έχουν ως πρώτο ΚΑΔ τον γεωργικό και έχουν τριφύλλια και σανό για να ταΐζουν τα ζώα. Τι σημαίνει; Ότι δεν είναι κτηνοτρόφοι; Δεν είναι άδικο να μην λάβουν την αποζημίωση;

«Μετά από συζητήσεις με τον ΣΕΚ, με ενημέρωσαν ότι έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία, για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, δηλαδή τους κτηνοτρόφους που παρουσίασαν δραστηριότητα τη χρονιά 2021 – 2022. Ηταν πολύ άδικο να εξαιρεθούν. Η πληρωμή τους θα γίνει πολύ αργότερα, δεν ξέρουμε πότε ακριβώς. Συνεπώς το ποσό της ενίσχυσης θα μειωθεί ακόμη περισσότερο για τους υπόλοιπους δικαιούχους», επισημαίνει η κ. Διβάνη.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα και στη Μαγνησία. Εκατοντάδες είναι οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, διότι ο βασικός τους ΚΑΔ είναι γεωργικός. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν ως πρώτο ΚΑΔ τον γεωργικό και έχουν τριφύλλια και σανό για να ταΐζουν τα ζώα. Τι σημαίνει; Ότι δεν είναι κτηνοτρόφοι; Δεν είναι άδικο να μην λάβουν την αποζημίωση;» διερωτάται η ίδια.

Αναφορικά με το ποσό που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι από το Μέτρο 22, η πρόεδρος αναφέρει πως ο μέσος όρος των κτηνοτρόφων έλαβε ποσό από 1.550 – 2.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που τα συγκεκριμένα ποσά δεν φτάνουν για ζωοτροφές ούτε 10 ημερών. «Η αύξηση στις ζωοτροφές είναι τεράστια. Αγγίζει το 100% εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και η ενίσχυση, πέρα από το ότι δεν φτάνει, δεν είναι και για όλους. Αυτό φοβόμαστε με την κυβέρνηση, ότι οι κατηγορίες που λέει ότι θα εξεταστούν σε δεύτερη φάση δεν θα πληρωθούν ποτέ. Το ίδιο έγινε και πέρυσι με το 2% επί του τζίρου που δεν το πληρωθήκαμε ποτέ», αναφέρει η πρόεδρος.

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε το ΥπΑΑΤ στο νομοσχέδιο με τίτλο «Διεθνής Εμπορική Διαιτησία – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», η ενίσχυση του Μέτρου 22 ορίζεται ότι θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων. «Δώσαμε τεράστιο και πολύμηνο αγώνα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο» τονίζει η κ. Διβάνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου