ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το υψηλό κόστος παραγωγής «ξεχερσώνει» χωράφια στη Μαγνησία

το-υψηλό-κόστος-παραγωγής-ξεχερσώνε-913170

Δυσβάσταχτα τα έξοδα για ενέργεια, αγροτοεφόδια, λιπάσματα – Απλησίαστες οι τιμές, σύμφωνα με τους αγρότες – Τι λένε στον Αγροτικό Ταχυδρόμο

Της ΒΑΣΩΣ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σε αναβρασμό είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς το ξέφρενο ράλι των τιμών ενέργειας, εφοδίων και ζωοτροφών, παρά τα όποια μέτρα της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του κόστους παραγωγής, το οποίο πλέον έχει μετατραπεί σε «βόμβα» που κινδυνεύει να απασφαλίσει, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα.

Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα, τους σπόρους και τον εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατών γης, έχει σαν αποτέλεσμα σοδειές να κινδυνεύουν να μην μαζευτούν, επειδή είναι ασύμφορες, ενώ την ίδια στιγμή κτηνοτρόφοι δίνουν τη μάχη για να μην ξεπουλήσουν τα κοπάδια τους όσο – όσο, για να σταματήσουν να «χρεώνονται μέχρι τον λαιμό».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πλέον το κόστος καλλιέργειας στο βαμβάκι για ένα ενοικιαζόμενο χωράφι ανέρχεται σε 300 ευρώ το στρέμμα, ενώ το κόστος καλλιέργειας αραβόσιτου κατά μέσο όρο φτάνει τα 250 ευρώ ανά στρέμμα και αντίστοιχα το κόστος παραγωγής στο σιτάρι υπολογίζεται σε 200 ευρώ το στρέμμα.

Επίσης «καίει» το κόστος των αγροτικών μηχανημάτων. Είναι αυξημένο κατά 30%, καθώς για παράδειγμα ένα αγροτικό μηχάνημα πωλείται στη Βουλγαρία 50.000 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος κυμαίνεται στα 75.000 ευρώ.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με αγρότες και εκπροσώπους τους σε μια προσπάθεια να αναδείξει το πρόβλημα και να διερευνήσει τυχόν λύσεις, μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουν οι άνθρωποι που βιώνουν το πρόβλημα στο χωράφι και στην κτηνοτροφική μονάδα.

Οι ερωτηθέντες στο σύνολό τους τονίζουν εμφατικά ότι «η ύπαιθρος αργοπεθαίνει» και ότι θεωρείται σίγουρη η περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, αν δεν υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την ανάταση του πρωτογενούς τομέα.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα εγκατάλειψης της υπαίθρου και μιλούν για την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις, σε θέματα υποδομών, κατάρτισης, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή στα χωριά.

«Διπλάσιο το κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι»

«Είναι τεράστια η αύξηση του κόστους παραγωγής. Η όλη κατάσταση δυσκόλεψε στο τέλος του 2021 και οξύνθηκε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία», λέει ο Χάρης Σεσκλιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ριζομύλου, τονίζοντας: «Το κόστος παραγωγής μάς διώχνει κυριολεκτικά από τα χωράφια. Εχουμε αποκαρδιωθεί. Μετά τις απανωτές αυξήσεις στο αγροτικό, ρεύμα ήρθε η ρήτρα αναπροσαρμογής και μας αποτελείωσε. Τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα είναι απλησίαστα και σφίγγουν ακόμη περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό μας. Τα προϊόντα συνεχίζουν να πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς».

Χάρης Σεσκλιώτης: Τα αγροτικά εφόδια και τα λιπάσματα είναι πλέον απλησίαστα

«Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε πλέον με αυτές τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε ρεύμα, πετρέλαιο, αγροτικά εφόδια, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αυξήσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν το 60%. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα κόστη έχουν αυξηθεί στο 100%» τονίζει με τη σειρά του ο Δημήτρης Μπανταβάνος και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσοίωνη και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει εκτός από τη μεγαλύτερη ενίσχυση να δούμε επιτέλους την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», εκτίμησε επίσης ο ίδιος.

Δημήτρης Μπανταβάνος: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα εγκαταλείψουμε τα χωράφια μας

Οι αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς

Περιγράφοντας την εκτίναξη του κόστους παραγωγής αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν για αυξήσεις 100% στις τιμές των λιπασμάτων, αύξηση του κόστους του πετρελαίου κατά 40%, αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών που φθάνει μέχρι το 50%, αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στις τιμές των αγροτικών εφοδίων.

Επίσης μεγάλες είναι αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 100%. Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι διαφορές στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την άρδευση.

Οι αγρότες μέχρι το 2020 περίπου πότιζαν με κόστος 0,06-0,07 ευρώ την κιλοβατώρα. Πλέον το κόστος με όλες τις εκπτώσεις κυμαίνεται μεταξύ 0,17 και 0,26 ευρώ.

«Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν άλλο στις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για το κόστος παραγωγής. Το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές του κοστολογίου «τρώνε» το εισόδημά μας. Χρειάζεται πολιτική βούληση για να δοθούν λύσεις και να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας μας. Αν σκύψουν πραγματικά στα προβλήματά μας και προχωρήσουν σε λύσεις που αφορούν και τη μείωση του κόστους παραγωγής θα δοθεί έναυσμα στους αγρότες να παράξουν περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθούν και τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, αφού θα κινηθεί η μεταποίηση, η απασχόληση και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία ποικιλοτρόπως» ανέφερε στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Λουφόπουλος, αγρότης επίσης από την περιοχή του Ριζομύλου.

Δημήτρης Λουφόπουλος: Το πετρέλαιο και το ρεύμα, αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές του κοστολογίου «τρώνε» το εισόδημά μας

Μία άλλη διάσταση βάζει με τη σειρά του ο Δημήτρης Σπανός, εκλεγμένος στη νεοσύστατη ΕΘνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων.

Όπως λέει, τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα δεν πλήττουν μόνο τους αγρότες. Μεγάλος χαμένος είναι και ο κόσμος της δουλειάς. Έτσι, ενώ οι αγρότες βλέπουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους να μην ανταποκρίνονται πλέον στα κόστη παραγωγής, την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι αγοράζουν βασικά είδη κατανάλωσης σε τιμές 30%-40% αυξημένες.

«Ζητούμε αναπλήρωση εισοδήματος για προϊόντα όπως τα μήλα, τα κάστανα και παράλληλα να σταματήσει η αισχροκέρδεια. Τα μήλα πωλούνται 0,20 ευρώ/κιλό και στο ράφι ξεπερνούν τα 1,50 ευρώ, ενώ τα κάστανα έπαθαν ζημιά από αίτιο που δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ και ενώ η τιμή ήταν χαμηλή για αγρότες και υψηλή για τους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Δημήτρης Σπανός: Τα προβλήματα στα χωράφια δεν πλήττουν μόνο τους αγρότες. Μεγάλος χαμένος είναι και ο κόσμος της δουλειάς

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου