ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Προπομπό» κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία αποτελεί μπλόκο αγροτών στον Ε65

προπομπό-κινητοποιήσεων-στη-θεσσα-907332

Σε απόγνωση οι παραγωγοί βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους – Η αρχή γίνεται από την Καρδίτσα που δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για το σύνολο του θεσσαλικού κάμπου

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν καλύτερες και ευνοϊκότερες εργασιακές συνθήκες είναι οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους. Είναι οι πρώτοι που βγαίνουν ξανά στους δρόμους, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος… για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλία. Η κινητοποίησή τους χαρακτηρίζεται «προπομπός» νέου γύρου αγωνιστικών συγκεντρώσεων και στους υπόλοιπους νομούς, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και σφίγγουν τη «θηλιά», όπως αναφέρουν.

Πλήθος αγροτών και εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του Ν. Καρδίτσας παραβρέθηκε στη σύσκεψη, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και πήρε την απόφαση να στηθεί μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Η μαζική συμμετοχή αγροτών από τουλάχιστον 30 χωριά του νομού, ανέδειξε, για ακόμη μία φορά, το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά ταυτόχρονα και την αποφασιστικότητά τους, ώστε με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια, μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις να εξασφαλίσουν λύσεις και κατακτήσεις από την κυβέρνηση που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου, ο πρόεδρος του ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλας ανέφερε ότι οι αγρότες, φέτος, πουλάνε σε χαμηλότερη τιμή, απ’ ότι πέρυσι, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί, τριπλασιαστεί ή ακόμη και τετραπλασιαστεί.

«Καταλαβαίνετε ότι αν πέρυσι που το κόστος παραγωγής ήταν σχεδόν το μισό, και δεν μπορέσαμε να τα «βγάλουμε πέρα», φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να βγουν τα έξοδα και να μπορέσουμε να ζήσουμε, να επιβιώσουμε», αναφέρει ο κ. Τζέλας και προσθέτει: «Δεν βγαίνουμε στον δρόμο για να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα σε κανέναν, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για όλα τα προβλήματα που έχουμε, καθώς και για τη νέα κοινή αγροτική πολιτική και εμείς οι αγρότες έχουμε ακόμη μαύρα μεσάνυχτα».

Μάλιστα, ο κ. Τζέλας επισημαίνει ότι η νέα ΚΑΠ θα προκαλέσει σοβαρές μειώσεις στα εισοδήματα των αγροτών και, ειδικά, στην Καρδίτσα που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο, να φύγουν οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες με ξεκλήρισμα της αγοράς, αλλά να κλείσουν πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα, που μαζί με τους αγρότες λειτουργούν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις που δίνονται στον αγροτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ χαμηλές και ότι η πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερες από την Ευρώπη. Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι πρέπει και η κυβέρνηση να βρει τρόπους να καλύψει τα εισοδήματα που χάνουν οι αγρότες λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Στα άμεσα αιτήματά τους βρίσκονται οι διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακόμη, ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Ο αγροτικός κλάδος διεκδικεί, ακόμη, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου