ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Καλπάζουν… συνεχώς οι τιμές ζωοτροφών, γονατίζει από την ακρίβεια η κτηνοτροφία

καλπάζουν-συνεχώς-οι-τιμές-ζωοτροφώ-907318

Αλυσιδωτά προβλήματα και φόβοι για νέες αυξήσεις – Πως επηρεάζεται η τιμή των γαλακτομικών

Της ΒΑΣΩΣ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σοβαρή είναι η πιθανότητα η φέτα, γραβιέρα, το ανθότυρο και άλλα ελληνικά τυριά να έχουν έλλειψη στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ταΐσουν επαρκώς τα ζώα τους, ώστε να έχουν καλή παραγωγή γάλακτος.

Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα ζώα τους το λιγότερο δυνατό σε όλη την Ελλάδα. Σε περιοχές όπως η Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία, όπου ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία, το πρόβλημα επιβίωσης των κτηνοτρόφων είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Μπορεί να έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χορήγηση 89 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση των ζωοτροφών, όμως οι κτηνοτρόφοι λένε ότι αυτή η ενίσχυση αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό», αφού ακόμη και να πιστωθούν αυτά τα χρήματα εντός του Δεκεμβρίου, το κόστος παραμένει υπέρογκο και «πονάει».

Από το καλοκαίρι του 2021 το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 20- 30%. Την ίδια περίοδο, οι τιμές των ζωοτροφών «σκαρφάλωσαν» κατά 70-80%.

Το κόστος των ζωοτροφών απειλεί το σύνολο του πρωτογενούς τομέα της χώρας και κυρίως την κτηνοτροφία, καθώς έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθιστώντας ασύμφορη τη διατήρηση των μονάδων.

Η ενεργειακή κρίση ήταν η χαριστική βολή για τους κτηνοτρόφους. Τον Σεπτέμβριο του 2021 δεν χρωστούσαν τίποτα. Τώρα έχουν φτάσει να οφείλουν μέχρι και 5.000 ευρώ στο ρεύμα. Και πάλι καλά. Γιατί σε πολλούς έγιναν και διακοπές για ληξιπρόθεσμες οφειλές, έκαναν διακανονισμούς και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Δεν ταΐζουν τα κοπάδια, μειώνεται το γάλα, αυξάνεται η τιμή

Η βόσκηση του κοπαδιού τον χειμώνα είναι δύσκολη, λόγω του κρύου, αλλά απαραίτητη για τα ζώα, ειδικά φέτος που οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.

«Οι τροφές είναι πολύ ακριβές. Τα χρήματα λίγα και πώς θα βγάλουμε τον χειμώνα», αναρωτιούνται οι κτηνοτρόφοι, με τις επιδοτήσεις που έχουν μέχρι τώρα δοθεί να έχουν ήδη εξανεμιστεί. «Οι τιμές των ζωοτροφών φέτος είναι 20% παραπάνω. Εκεί που παίρναμε το καλαμπόκι εννέα και δέκα ευρώ το τσουβάλι, τα σαράντα δηλαδή κιλά, τώρα το αγοράζουμε 15 και 16 ευρώ. Αν χρειάζεται ένας κτηνοτρόφος 2,5 τσουβάλια την ημέρα, επιβαρύνεται 40 ευρώ μόνο για το καλαμπόκι.

Με το «καλημέρα» δηλαδή πρέπει να βγάλει από την τσέπη 40 ευρώ μόνο για την εξασφάλιση του καλαμποκιού, συν αυτά που έχει δαπανήσει για την αγορά χόρτων και άχυρων που επίσης χρειάζεται να προμηθευτεί για να μην έχει απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο.

«Πολλά κοπάδια παραγωγικών ζώων, που είχαν άλλα πέντε χρόνια δυνατότητα να αποδώσουν, σφάζονται από τους κτηνοτρόφους γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα», λέει στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας.

Ανηφορικές… οι τιμές στα γαλακτομικά

Την ίδια στιγμή μεγάλες αυξήσεις σε διάστημα μόλις ενός χρόνου καταγράψει η τιμή του γάλακτος μέσα σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικότερα στην έκρηξη ακρίβειας στην αγορά. Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει να παρατηρείται και έλλειψη στο γάλα. Κατ’ επέκταση, αναμένονται ελλείψεις και στα τυριά και στα υπόλοιπα γαλακτομικά προϊόντα.

Σε διάστημα ενός χρόνου οι τιμές στο γάλα έχουν αυξηθεί από 16% ως 60%, ανάλογα με το είδος, λένε τα ίδια τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γάλα το 2021 είχε 0,45 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,52 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας αύξηση 16%. Το πρόβειο γάλα το 2021 κόστιζε 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα κοστίζει 1,60 ευρώ σε μια αύξηση της τάξης του 60%. Τέλος, το κατσικίσιο γάλα κόστιζε 0,70 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,90 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 29%.

Τα τυριά τείνουν να γίνουν απλησίαστα για τους πολίτες, αφού σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους έχουν ανατιμηθεί αρκετές φορές.

«Οι τιμές θα αλλάξουν με τη νέα χρονιά, άρα περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις. Άρα πιστεύουμε ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές στα προϊόντα», παρατήρησε η κ. Διβάνη.

Όπως εξήγησε, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει στις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος αλλά και σε κλείσιμο αρκετές φάρμες, με αποτέλεσμα την έλλειψη της πρώτης ύλης.

Η περίοδος τυροκόμησης ξεκινάει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. «Οι παραγωγοί, φοβούμενοι το κόστος, «κρατήθηκαν» και δεν έβαλαν τα ζώα να γεννήσουν, ώστε να έχουν και γάλα», εξηγεί η πρόεδρος.

«Πολλά κοπάδια παραγωγικών ζώων (σ.σ. ζώα που βρίσκονται σε ηλικία για να γεννήσουν και να δώσουν γάλα), που είχαν άλλα πέντε χρόνια δυνατότητα να αποδώσουν, σφάζονται από τους κτηνοτρόφους γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα ζωοτροφών», επισημαίνει επίσης.

«Ενα τσουβάλι ζωοτροφή, που πέρυσι είχε 12 ευρώ, φέτος έχει 23», λέει. «Κάποιος που έχει 300 ζώα χρειάζεται 15 τσουβάλια ζωοτροφή την ημέρα. Ολα έχουν ανέβει και το συνολικό κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί. Δεν πρόκειται όλοι να αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου