ΥΓΕΙΑ

Ιδιωτικοποίηση της Υγείας μέσω του αποδεκατισμού τους καταγγέλλουν οι γιατροί

ιδιωτικοποίηση-της-υγείας-μέσω-του-απ-577189

Κορυφώνεται η αγωνία των 10.000 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την σύνταξη του πορίσματος που θα σημάνει την απόλυση ή την ένταξή τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας, έχει ήδη αρχίσει.

Η ένταση κλιμακώνεται, με υποθέσεις για τον ακριβή αριθμό των προς απόλυση γιατρών να διατυπώνονται από διάφορες πηγές. Οι… μαντεψιές αρχίζουν από τα 1.200 άτομα και φτάνουν στα 2.300.

Οι υπόλοιποι γιατροί, μαζί με το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, θα ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας, προκειμένου να τοποθετηθούν στις νέες συγχωνευμένες δομές της Υγείας.

«Έχουν ακουστεί διάφορα, κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσοι ακριβώς θα απολυθούν. Το μόνο που έχει διευκρινίσει το υπουργείο είναι ότι θα φύγουν από την πρωτοβάθμια υγεία κάποιες ειδικότητες γιατρών που δεν χρειάζονται, όπως χειρουργοί και αναισθησιολόγοι. Τον ακριβή αριθμό θα τον ξέρουμε τον άλλο μήνα», σχολίασε στο newpost.gr ο πρόεδρος του ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (Ένωση Ιατρών) Γιώργος Ελευθερίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, το πόρισμα της αξιολόγησης του προσωπικού του Οργανισμού θα είναι έτοιμο στις 6 Δεκεμβρίου, αν και όπως φαίνεται, δεν θα λείψουν τα εμπόδια.

Όπως έγινε γνωστό, αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή η παραίτηση γενικού διευθυντή του ΕΟΠΥΥ, Γιάννη Βαφειάδη, από την Επιτροπή Αξιολόγησης των γιατρών. Συνάδελφοί του σχολίαζαν στο newpost.gr την «δύσκολη θέση του Βαφειάδη, που ως γιατρός πρέπει να αξιολογήσει συναδέλφους του γιατρούς και κάποιους να τους στείλει στο σπίτι τους».

Το 95% των παραπεμπτικών εξετάσεων εκτελείται σε ιδιώτες

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, απαντούν τρεις με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας παράλληλα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

«Ο υπουργός δεσμεύεται ότι οι θέσεις των απολυμένων θα προκηρυχθούν στο ΕΣΥ, αλλά δεν τον πιστεύουμε. Θέλει να κρατήσει λίγους γιατρούς, να μειώσει τα έξοδα και να δώσει την Υγεία στον ιδιωτικό τομέα», υποστηρίζει στο newpost.gr ο Παναγιώτης Ψυχάρης, πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής (Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Αττικής).

Το σχέδιο, που κατά τους γιατρούς, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, έχει ως αποτέλεσμα την εξώθηση του ασφαλισμένου, που θέλει για παράδειγμα να κάνει μια απλή εξέταση αίματος, σε ιδιωτικά κέντρα.

«Πάνω από το 95% των παραπεμπτικών εκτελείται από ιδιώτες και μόνο το 4,5% από τις δομές του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να επιβαρύνεται με το 15% της συμμετοχής και το δημόσιο με τριπλάσιο κόστος», εξηγεί ο κ. Ψυχάρης.

Σημειώνεται ότι απεργία έχουν προκηρύξει και η ΠΟΕ-ΕΟΠΥΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων) για τις 26 και 27 Νοεμβρίου, αλλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας (ΟΕΝΓΕ) για τις 29 Νοεμβρίου.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου