ΥΓΕΙΑ

Νέα μέθοδος πρόληψης εμφράγματος με «σκανάρισμα» της καρδιάς

νέα-μέθοδος-πρόληψης-εμφράγματος-με-589546

Eπανάσταση στην έγκαιρη διάγνωση του εμφράγματος αποτελεί η ακριβέστερη μέθοδος που ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, κάνοντας χρήση μη επεμβατικών σαρωτών (scanner) που χρησιμοποιούνται ήδη για τη διάγνωση του καρκίνου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μαρκ Ντουέκ, επισημαίνει ότι με τη χρήση του λεγόμενου ποζιτρονικού τομογράφου (PET-CT), μέσα σε 20 λεπτά μπορούν να ληφθούν πληροφορίες για τη δομή της καρδιάς και να εντοπιστούν αγγεία με ίχνη βλάβης.

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών για το πόσο κοντά βρίσκεται ένας ασθενής στο έμφραγμα, κάτι που θα μας επιτρέπει να το προλαμβάνουμε με φαρμακευτική αγωγή ή εγχείρηση», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που πιστεύεται ότι απειλούνται από έμφραγμα, υποβάλλονται ως τώρα σε αγγειογραφία που διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα υπό τοπική αναισθησία, με την εισαγωγή ενός καθετήρα στα αγγεία.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας εξηγεί στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» ότι, με τη χρήση του λεγόμενου ποζιτρονικού τομογράφου (PET-CT) μέσα σε 20 λεπτά μπορούν οι γιατροί να δουν αν πράγματι οι ασθενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου. Με τη νέα μέθοδο στον ασθενή χορηγείται ένεση με ακίνδυνο ραδιενεργές υγρό που χρησιμεύει για την επισήμανση στην τομογραφία της συσσώρευσης λίπους που μπλοκάρει τις αρτηρίες, προξενώντας την απειλή εμφράγματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για 17,1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το 30% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένεται να ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου